Grabbelton vol beroepen
25 juni 2021 
1 min. leestijd

Grabbelton vol beroepen

Wat voor een beroep heeft u, vragen twee scholieren aan mij. Ze staan in de stationshal en hebben zojuist schuchter gevraagd of ze wat vragen mogen stellen voor hun schoolproject.

Welk beroep zal ik kiezen uit mijn bonte verzameling, flitst het door mijn hoofd. Ik heb een gemengd bedrijf rondom storytelling en creatief denken. Ik doe journallistiek werk, ben auteur en ontwerp online programma’s. 

Soms ben ik redacteur, de andere keer trendonderzoeker, adviseur of facilitator. En steeds vaker ben ik narratief coach, vooral van mensen met net zulke bonte achtergronden en kleurrijke carrières. 

Veelzijdige mensen die getalenteerd zijn op méér dan één terrein. Maar dat zeg ik allemaal niet.

Op goed geluk haal ik een beroepsomschrijving uit de grabbelton naar boven.

Verhalenmaker, zei ik. Grote verbaasde ogen boven hun zwarte mondkapjes. Hier hadden ze overduidelijk niet op gerekend. 

Maakt u dan verhaaltjes voor kinderen of zo, vraagt de ene scholier. 

Ehm, nee. Ik begin uit te leggen dat ik werk voor organisaties, én ook voor individuele ondernemers. Ik help hen verhalen toe te passen, zodat ze daarmee veranderingen in gang zetten of andere doelen bereiken. Maar die uitleg past niet op hun antwoordformulier.

Welke studie heeft u daarvoor gedaan?

Aandoenlijke vraag. Eh nee, er is geen school die je hiervoor opleidt, geef ik als antwoord. Ik heb de naam 'verhalenmaker' zelf bedacht. Mijn hele werk bestaat eigenlijk uit losse onderdelen die ik naar eigen inzicht bij elkaar heb gevoegd. 

Dan krijg je iets dat niet precies in het winkelschap past, maar waarvoor je naar de speciaalzaak moet. Zoals voor wijn die dankzij jarenlange teelt, terroir en zorgvuldige botteling zijn onnavolgbare smaaksensaties geeft. 

Op de terugreis zit ik naast een bekende van mij in de auto. Terwijl de regen met bakken tegelijk naar beneden stort, hebben we een diepgaand gesprek over drijfveren, kruispunten en toekomstdromen. 

Wanneer geniet jij het meest van je werk, vraagt ze zonder omhaal. 

Als de kwartjes vallen en tot verdieping en inzicht leiden, zei ik. Bij mezelf en bij de ander. Verdieper en inzichtgever. 

Hmmm, die woorden proeven goed. En jij, hoe omschrijf jij je activiteiten het liefst?


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.