Het verhaal van je leven | Boekbespreking
21 mei 2018 
2 min. leestijd

Het verhaal van je leven | Boekbespreking

Als alles in je leven lijkt tegen te zitten, moet je je dan schikken in je lot? Volgens Mieke Bouma is er dan juist werk aan de winkel: hoogste tijd om uit te zoeken welke betekenislagen er in je verhaal zitten en hoe je dat verhaal kunt bijsturen. In haar nieuwste boek Het Verhaal van je Leven geeft ze lessen in stuurmanskunst.

We creëren onze werkelijkheid door het verhaal dat we erover vertellen. 

Als dat verhaal je niet (meer) bevalt, spoort Mieke Bouma je aan om het verhaal te onderzoeken dat je gevangen houdt en daar iets aan te gaan doen. Want we bezitten ook het oneindige vermogen om van een willekeurig lot een betekenisvol plot te maken.

Het verhaal van je leven is work in progress

Je kunt je persoonlijke geschiedenis maar beter leren omarmen, ook al zit het tegen, is de centrale gedachte van Het verhaal van je leven

Ga niet in verzet, want er zit altijd een les in waar je wijzer van kunt worden. Het verhaal van jouw leven, dat ben je namelijk zelf. Je kunt het aanpassen en herschrijven. Je zit beslist niet vast in een oud verhaal dat je niet meer past. Juist niet, want bij iedere nieuwe levensfase ontstaat een nieuw perspectief. 

Dit boek handelt over de ontplooiing van je talenten en de moed om je ware leven te leiden. 

Die zoektocht naar je ware identiteit spint Mieke samen met haar diepgaande kennis over archetypen, mythen en verhalen. Dat maakt het een rijk boek over de manier hoe je contact maakt met je diepere verlangens en hoe je jezelf opnieuw uitvindt.

Van oud naar nieuw verhaal

Het begint er allereerst mee dat je je bewust wordt van je ‘innerlijke kippenhok’. Ze spoort je aan om je huidige verhaal en de onderliggende overtuigingen te onderzoeken. Helpen deze scripts je vooruit of belemmeren ze je in je ontwikkeling? 

Vervolgens kun je bepalen wat je wilt veranderen. Op basis van je verlangens en dromen componeer je vervolgens een tegenverhaal: een verhaal waarin je bijvoorbeeld alle vrijheid van de wereld hebt. 

De derde stap is te bekijken in hoeverre je het beste van de twee verhalen kunt integreren in een nieuw verhaal. Je hoeft dus niet alles overboord te gooien, maar je maakt je keuzes om het bij elkaar te brengen.

Ben je verantwoordelijk voor je eigen ongeluk?

In het laatste deel van het boek geeft Mieke handvatten hoe je dat dan aanpakt. 

Een heikel punt, vooral omdat het raakt aan de vraag in hoeverre je zelf verantwoordelijk bent voor je lot of (on-)geluk in je leven. Kanker of andere nare dingen kunnen ieder van ons overkomen, maar je bepaalt zelf hoe je ermee omgaat en wat je aandacht geeft. 

Zonder op enig moment belerend te zijn weet Mieke de lezer daarbij te raken, zeker als ze ook haar eigen oerverhaal en kantelmoment daaraan verbindt. 

Het geven van betekenis aan gebeurtenissen door middel van verhalen blijkt haar eigen plotvraag te zijn. Daarmee is de cirkel in dit boek helemaal rond.

Maak van je lot een plot

Want al heb je niet alles in je leven in de hand, je kunt wel je waarneming en denken veranderen. En uitgerekend door het verhaal te veranderen, verandert de rest ook. Dit boek is dan ook enorm bemoedigend, juist ook als het leven je niet rooskleurig toelacht. 


  Het verhaal van je leven

Boekgegevens:

Het verhaal van je leven. Storytelling en de zoektocht naar een zinvol bestaan door Mieke Bouma. Uitgave Balans, 2018. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.