Hoe je speelstijl je helpt om je richting te vinden in het leven
01 mei 2023 
2 min. leestijd

Hoe je speelstijl je helpt om je richting te vinden in het leven

Toen ik nog een meisje van tien was, trokken mijn vriendinnen en ik erop uit naar het bos. Daar speurden we naar de perfecte plek om een geheime hut te bouwen. 

Een uitdagende onderneming, want het drassige bos was nauwelijks begaanbaar. Maar we waren vastbesloten om zo'n eigen hut te bouwen.

Na een tijdje vonden we een perfecte open plek. Er lag een grote omgevallen boom, die we mooi als steunpilaar konden gebruiken. We begonnen ijverig te timmeren en verheugden ons op de geheime beraadslagingen in ons eigen honk.

Toen we enkele dagen later terugkwamen om de hut aan te kleden, bleek het bouwsel helaas al half weggezakt in de modder.

Daarom gingen we binnenshuis aan de slag om een hut van oude gordijnen te maken. Iets minder avontuurlijk dan in het bos, maar nog steeds een perfect clubhuis om onze eigen codetaal te ontwerpen en plannen te smeden. Want we hadden een missie: de wereld verrijken met onze dansvoorstellingen.

Ook nam ik de taak op me om ons clubblad te produceren, vol met eigen verhalen en tekeningen. Aangezien we geen kopieerapparaat of printer hadden, moest ik alles met de hand overschrijven.

Dat had wel als voordeel dat ik alle leden kon aanspreken met hun schuilnamen. Gepersonaliseerde magazines avant-la-lettre!

Gelukkig telde de club slechts vier leden ;).

Ze zeggen dat je spel als 10-jarige jouw speel-DNA blootlegt.

Op die leeftijd maak je namelijk de meest pure keuzes.

Dat is ook het gedachtegoed van Jacqueline Lloyd Smith, directeur van het bedrijf Strategic Play. Ik ontmoette haar onlangs op de Crea Conference in Italië en deed mee aan haar assessment om je speelstijl te ontdekken.

Jacqueline is ervan overtuigd dat je speelstijl inzicht geeft in je diepere drijfveren en de rollen die het beste bij je passen. Niet alleen in je kinderjaren, maar in je hele leven.

De uitkomst was weinig verrassend: een storyteller. 

Wat me vooral raakte was de uitleg die Jacqueline eraan gaf. Een storyteller is namelijk iemand die niet alleen verhalen vangt en vertelt, maar van het hele leven een verhaal maakt.

Dat doet me denken aan het persoonlijkheidstype van de magiër, want storytelling, magie en transformatie hebben veel met elkaar te maken: dromen tot leven wekken, alledaagse momenten boven de rest laten uitstijgen en speciale momenten mogelijk maken.

Ik zie mezelf nog steeds als het tienjarige meisje dat haar geheime club leidde en als een soort druïde toverdrankjes, geheimtaal en schatkistjes creëerde. En nu bouw ik aan de programma’s in mijn eigen clubhuis om wonderen mogelijk te maken.

Dat clubhuis heet Verhalenhuis.online, mijn platform voor verwondering, creativiteit en verhalen. Mijn codetaal bestaat uit plakwoorden. En ik verberg nog steeds schatkistjes in mijn creatieve concepten.

Je bent natuurlijk van harte welkom om je aan te sluiten bij mijn club. Zeker als je een missie hebt of daarnaar op zoek bent. Dan ben ik graag jouw creatieve clubleider!

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.