Eigen stem | Hoe vind je je tone of voice in je schrijfwerk?
04 september 2024 
14 min. leestijd

Eigen stem | Hoe vind je je tone of voice in je schrijfwerk?

Schrijven met een persoonlijke stem, dat is een van de belangrijkste manieren om jouw tekst onvergetelijk te maken. Lees hier hoe je tot een eigen stijl komt, waarin jouw  stem en toonhoogte helemaal herkenbaar zijn.

Heb je wel eens een mail ontvangen waarbij de toon niet klopte? Wat er dan gebeurt is dat je de afzender niet vertrouwt.

Zo kreeg ik onlangs een mail van een linkbuilding agency dat artikelen op mijn website wilde plaatsen.

Mijn wantrouwen werd meteen gewekt door de bloemrijke zinnen zoals: Ik was meteen onder de indruk van de levendige uitstraling en de rijke inhoud die jullie aanbieden. Levendige uitstraling en rijke inhoud klonken alsof ik met een chatbot te maken had.

Maar mijn haren gingen vooral overeind staan bij één simpel woord: jullie.  

Ik ben geen jullie, ik ben de oprichter van een eenpersoonsonderneming. De dame had zich duidelijk niet verdiept in mijn website. Ik heb haar teruggemaild om mijn verbazing te delen. Nooit meer een reactie terug ontvangen.

Maar wat is nou je eigen schrijfstem?

Je schrijfstem bestaat uit een ‘mix’ van elementen die jou als schrijver typeren: je woordgebruik, de lengte van zinnen, het gebruik van metaforen, enzovoorts. Al deze aspecten bij elkaar bepalen wat jouw stijl is.

De een schrijft afstandelijk en formeel, de ander kiest voor een een rauwe directe toon. Veel Engels taalgebruik of juist niet, vaktermen, huiselijke woorden, alles maakt verschil.

Het kan ‘m ook zitten in woorden die juist ontbreken. Zo heb ik een zwarte lijst woorden, die ik hier toch even noem: authentiek, impact en passie. Ook ben ik spaarzaam met uniek en content.

Soms zijn het subtiele verschillen: de een heeft het over aanklooien, de ander moddert liever aan.

  • Wat je zegt is in overeenstemming met wat je van binnen voelt en in lijn met je waarden
  • Je gebruikt je eigen mix van je kennis en je zet accenten die bij je passen
  • Je gebruikt je eigen voorbeelden, zodat je doorleefde verhalen deelt.

Je publiek wil allereerst weten of ze je kunnen vertrouwen, niet of jij wel genoeg weet. En dat vertrouwen gebeurt eerder met iets kwetsbaars.

Het zijn allemaal uitingen van jouw toon.

Jouw tone of voice is jouw handelsmerk als schrijver.

Want dankzij jouw eigen stem is het voor je lezers gemakkelijker om zich met jou te verbinden.

De woorden doen dienst als bruggetjes.

Daarmee onderscheid je je van stukken vol jargon, clichés en abstracte woorden die lezers langs zich heen laten glijden. En je bent zeker anders dan de doorsnee gebruikers van AI-tools, waardoor teksten nog meet op elkaar zijn gaan lijken.

Wat jij wil is dat jouw lezers merken dat jij precies weet wat er in hun hoofden omgaan en wat ze denken en voelen. Met jouw vaste tone of voice wek je het benodigde vertrouwen. Je lezers weten wat ze aan je hebben.

Maar hoe vind je nou die eigen stem? 

Daarvoor deze tips:

Probeer verschillende stijlen uit

  • Experimenteer met bijvoeglijke naamwoorden. Gebruik hiervoor opvallende woorden of gebruik juist geen enkel bijvoeglijk naamwoord. Less is more.
  • Zoek naar metaforen die 'eigen' zijn. Als je bijvoorbeeld een uitgesproken sporter of dierenliefhebber bent, gebruik dan metaforen die daarop aansluiten.
  • Lange zinnen, korte zinnen of een mix daarvan? Probeer uit wat jou goed ligt. Het ritme van een tekst is bepalend voor de sfeer die de tekst oproept.

Zo ontdek je wat het beste bij jou past. Het is heel gebruikelijk dat dit enige tijd vraagt. Geef jezelf dus de ruimte om het uit te proberen.

Ga onbekommerd schrijven

Als je schrijft kun je je ineens erg bewust worden van de manier waarop toekomstige lezers naar jouw tekst zullen kijken. Dat kan een enorme kramp opleveren. Spontaan schrijven, dat is precies wat dan niet goed meer lukt. Vooral in teksten die over jezelf gaan.

Laat het idee los dat je briljant, diepzinnig of literair moet schrijven. Schrijf liever zoals je praat. Vaak is je spreekstem ook je schrijfstem.

Help jezelf door met jezelf af te spreken dat je alleen nog maar een eerste versie schrijft. Deze eerste versie is puur voor jezelf. Je hoeft het aan niemand te laten lezen. Als je het niets vindt, kun je altijd nog op de delete-knop drukken.

Ga dus onbekommerd aan de slag en maal niet om de mogelijke reacties achteraf. Voel hoe je dan écht zou willen schrijven. Leef je uit.

Doe de emotietest

Een tekst wordt supergoed gelezen als je schrijfwerk plezier of een andere emotie uitstraalt. Want van zo'n tekst gaat energie uit, die de lezer feilloos oppikt. Als jij er niets bij voelt, voelt je lezer het ook niet. Of het nu enthousiasme, woede of liefde is, dat maakt niet uit.

Schrijf daarom teksten die je zelf graag zou willen lezen en waar je energie van krijgt. Vraag jezelf bij elke zin af:

  • Vind ik dit echt leuk?
  • Loop ik hier zelf warm voor?
  • Vind ik hier echt iets van?

En als dat zo is, gaat het schrijven vaak vanzelf.

Laat jezelf zien

Durf jij te schrijven zoals jij je nu voelt? Spreek je jezelf uit of hou je stiekem toch iets achter? Wanneer je jezelf inhoudt, pikt je lezer dat onbewust op. Daardoor kan je lezer zich niet echt inleven.

Draai er niet omheen maar schrijf wat je te zeggen hebt. Schrijf waar het echt om gaat.

Als je dit spannend vind, doe het dat met een klein stapje tegelijk. Ga net zover als jij het zelf nog aandurft. En een volgende keer zet je nog een stapje verder.

Laat je inspireren door anderen

Lees de stukken van je favoriete schrijvers (van columns, romans, gedichten, opinie-artikelen of blogs) en ontdek wat je precies aanspreekt in hun stijl.

  • Welke woorden kiezen zij? Zitten daar karakteristieke woorden bij?
  • Wat beschrijven ze heel gedetailleerd en wat zeggen ze in grote lijnen?
  • Hoe gaan zij om met humor, ritme en structuur?
  • Is hun toon ironisch, poëtisch, formeel, begripvol of humoristisch?
  • Hoe beginnen en eindigen zij hun stuk? Hebben ze daar een vaste manier voor?

Lees deze teksten met veel aandacht en probeer de techniek erachter te ontrafelen. Niet om te kopiëren, maar wel om te ontdekken wat je aanspreekt en wat zeker niet.

Onderzoek hoe jij jouw eigen schrijfstem daarmee kan aanscherpen, zodat je hierin je eigen keuzes maakt.

Met je eigen stem en bijbehorende toonhoogte creëer je een consistente lijn in je communicatie.

Dat vergroot je geloofwaardigheid en levert herkenning op. En dat is precies wat je wil, want hoe groter de herkenning, hoe gretiger je lezer je werk zal willen lezen.

Ben jij toe aan een nieuwe stap om jezelf uit te spreken als schrijver, omdat je dan ook een stap dichter bij je 'echte zelf' komt? Dan nodig ik je bij deze uit voor een kennismaking met mij.

>> Plan hier een vrijblijvend gesprek met mij in.

Ik spreek je graag!








Ga je mee op expeditie naar je eigen stem?

Komend najaar verschijnt het boek Expeditie Eigen Stem, dat ik samen heb gemaakt met illustrator Anja Neubauer.

Wil je op de hoogte blijven van dit boek? Laat dan hieronder je naam en mailadres achter, dan blijf je als eerste op de hoogte van het boek én alle extra's die we gaan delen (speelse uitvogel-oefeningen, de playlist en andere bonussen).


      
      
      
     
Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.