Wat de jonge dokter naliet
14 maart 2022 
1 min. leestijd

Wat de jonge dokter naliet

Bij het opstaan voelde ik het al: ik kreeg mijn rechteroog nauwelijks open. Mijn ooglid was zo opgezwollen dat het mijn uitzicht belemmerde. En de wal onder mijn oog was nog zwaarder geworden dan daarvoor.

Snel maakte ik een afspraak bij de dokter. Daar trof ik niet mijn vertrouwde huisarts aan, maar een onbekende jongeman. Ter introductie noemde hij alleen even zijn achternaam. 

Hoewel ik vermoedde dat hij een huisarts-in-opleiding was, zei hij daar verder niets over. Wel stelde hij een reeks vragen over mijn oog, veel uitgebreider dan mijn eigen huisarts doorgaans doet. Had ik misschien iets in mijn oog gekregen? Droeg ik lenzen? Gebruikte ik medicijnen?

Niet te snel inzoomen, geen routineuze check

In plaats daarvan bracht hij het hele terrein breed in kaart volgens de richtlijnen van zijn vak.

Natuurlijk was ik blij met zijn zorgvuldigheid waarmee hij zijn diagnose stelde. En tegelijkertijd viel me op dat hij iets naliet, wat ik de meeste beginnende professionals of herstarters juist wel zie doen.

Zij zouden zich bij de voorstelronde al kwalificeren als 'ik ben nog in opleiding' en 'ik weet het ook niet precies'. En bij het in kaart brengen van het vraagstuk zouden ze zich vastklampen aan papierwerk en handboeken, zoals een alpinist aan zijn klimtouw.

Deze jonge dokter deed dat niet. 

Hoe jong ook, hij zette zichzelf neer als de expert. Al klonk er wat onzekerheid door in zijn stem, toch vertelde hij mij trefzeker dat de zwelling waarschijnlijk vanzelf overging. 

En zo niet, dan mocht ik me weer melden.

Een diagnose is een verhaal. 

Het beschrijft waar je last van hebt, hoe dat zo gekomen is en het wijst in de richting van een oplossing. In dit geval: afwachten. 

Om dat verhaal met overtuiging te vertellen, maak je geen omtrekkende bewegingen over de status van je opleiding of je gebrek aan routine. Op je zachte berenpantoffels kom je er niet.

Als je de expert wil zijn, gebruik je wel de juiste taal. Woorden zijn cruciaal om mensen in beweging te brengen. 

Daarom nam ik genoegen met het advies om gewoon helemaal niets te doen en rustig af te wachten. Dat pakte trouwens goed uit. De opgezwollen huid rondom mijn ogen was alweer snel geslonken.

Ware experts verliezen zich niet in omhaal of excuses. Dus aarzel niet om de richting aan te geven en je verhaal met overtuiging te vertellen. Want jij bent dew professional.






Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.