Als tiener speelde Brigitte Kaandorp viool in het Bloemendaals jeugdorkest. Niets wees erop dat ze carrière zou gaan maken als een van de succesvolste cabaretiers van Nederland.
Totdat ze op een dag een ukelele vond op zolder, die haar zus daar ooit had geparkeerd.
Deze ukelele lag haar veel beter dan de viool. In een dwaze bui schreef ze enkele onzinnige liedjes, waarbij ze zichzelf begeleidde.
Maar geen denken aan dat ze die rare liedjes zelf zou uitvoeren.
Daar was ze veel te verlegen voor.
Toch had ze weinig keuze: ze kon moeilijk een ander het liedje laten zingen en er zelf naast gaan staan.
Ze bedacht iets anders: op het podium vergrootte ze zichzelf uit als kluns. Doordat ze in een andere rol stapte, verdween haar verlegenheid naar de achtergrond. Haar hilarische lied over Annelies van der Pies vormde daarmee het startpunt van haar loopbaan als podiumkunstenaar.
Achteraf bleek dat een betekenisvol moment.
Ze had ontdekt hoe ze haar creatieve vermogens naar haar hand kon zetten, zodat ze dicht bij zichzelf bleef. Ze vond de moed om haar talenten te benutten op een manier die het beste bij haar paste. Hiermee vond ze haar eigen stem.
Misschien zit jij ook op het punt dat jij jouw creativiteit (weer) wil aanzwengelen. Maar iets houdt je tegen.
Toch is jouw creativiteit hard nodig.
Voor jezelf, voor je omgeving, voor je opdrachtgevers, voor je klanten. Want we hebben voortdurend nieuwe en betere oplossingen nodig.
Dankzij het oprekken van je creatieve vermogens speel je bovendien gemakkelijker in op veranderingen. Als er iets tegenzit, bedenk je zelf wat de volgende stap is.
Je hebt niet alleen plan A beschikbaar, maar nog een reeks andere plannen met een letter van het alfabet.
Op jouw eigen rare, eigenwijze of misschien wel klunzige manier.