Li Edelkoort: dag verhalen, hallo noppen
01 december 2015 
2 min. leestijd

Li Edelkoort: dag verhalen, hallo noppen

We zijn er net aan gewend dat verhalen op vele plaatsen en in allerlei vormen opduiken. Maar het roer gaat om: we stevenen af op een periode waarin abstracties domineren. De bescheiden nop geeft aan dat we er klaar voor zijn.

Dat is tenminste de visie van de beroemde trendwatcher Lidewij Edelkoort. In de Meervaart in Amsterdam blikte La Li voor een gehoor van designers en modespecialisten vooruit op trends in de lente en zomer van 2017.

Je leest het goed, Edelkoort kijkt behoorlijk ver in de toekomst. Zij schetst in haar trendseminar The emancipation of everything een nieuwe tijd, waarin we uit de band springen met bloemen, frivole kledingstukken voor mannen en intrigerende etnische vormen en kleuren.

In de samenleving ziet ze allerlei mengvormen ontstaan, waarin bijvoorbeeld ouderen en jongeren naar elkaar toe groeien. Het verschil tussen mannen en vrouwen zal vaak nauwelijks meer zichtbaar zijn. En ze weet ook opmerkelijke details in trends: we gaan grote onderbroeken dragen!

De tijdgeest verlangt naar vrijheid en levenslust

Want we hebben dringend behoefte aan iets nieuws, zegt Edelkoort. De afgelopen 15 jaar hebben we voor onze banen gevochten. We zaten in de overlevingsstand. Maar nu we uit het dal van de economische crisis kruipen, willen we die somberheid van ons afschudden.

"Het wordt tijd dat deze eeuw eindelijk van zichzelf wordt."

In die sombere tijden hadden we verhalen nodig om de verwarrende wereld te duiden en ook om daaraan te ontsnappen. 9/11 speelde daarin een cruciale rol: we wilden de wereld verdelen in goede mensen en slechterikken. We verlangden naar duiding, begrenzing en houvast in de vorm van verhalen. Daarnaast werden we overspoeld door Disneyverhalen, fantasy, verhalen in games en nog veel meer. Hierin konden we wegvluchten.

Maar nu er een nieuw tijdperk aanbreekt, raakt die behoefte op de achtergrond. Alle roze prinsessen hebben we nu wel gezien. "Roze blijft een belangrijke kleur, maar wordt volwassen", zegt Edelkoort.

Genopt en gestippeld

Verrassend genoeg kondigt de nieuwe tijd zich aan in de vorm van stippen. Deze trend bestaat uit dartelende polkadots, noppen in designs, gestylde druppels op het etensbord.

We zien hem overal. Een stip heeft geen betekenis, het is alleen een vorm. Een abstractie. In een textielbibliotheek zag Edelkoort dat stippen al vaker het begin markeren van een slechte naar een goede tijd.

De stip is nu opnieuw een voorbode van een betere periode. En dat is nog maar het begin, want Edelkoort ziet ook overal cirkels. We gaan naar ronde, organische en verbindende vormen. En dat hangt weer samen met het verlangen naar vrede: samen aan de ronde tafel. Of het verhaal helemaal verdwijnt, zei ze niet.

Maar abstracties worden in de vormentaal in ieder geval belangrijker.

Een nieuwe trend in storytelling?

Voor een bepaald soort verhalen is dit een mogelijke ontwikkeling. Wel houdt Edelkoort een slag om de arm bij haar voorspellingen over trends, want terroristische aanslagen kunnen de tijdgeest een andere kant op laten zwiepen. Ze verwacht ieder geval dat zwart uit het straatbeeld verdwijnt en zich terugtrekt op de domeinen waarvoor het ooit bedoeld was: avondkledij en dergelijke. Nu IS-strijders zich in het zwart hullen, heeft deze kleur namelijk een te beladen betekenis gekregen om nog langer als dagelijkse outfit te dragen.

Terroristische aanslagen luiden dus wederom een tijdperk met onzekerheid in, net zoals bij de aanslagen op de Twin Towers. Mijn conclusie: misschien hebben we daar toch wel weer verhalen voor nodig.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een idee├źnfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.