Een grote (schrijf-)taak? Maak het lichter
01 februari 2018 
1 min. leestijd

Een grote (schrijf-)taak? Maak het lichter

Een boek schrijven? Of een ander groots en meeslepend project? Veel van mijn lezers lopen rond met zo’n plan. Maar het rust hen zwaar op de schouders.

Een boek is namelijk serieus. Het voelt als een enorme klus. Je denkt voortdurend: het moet wel goed zijn. Ik weet er zelf alles van. Voordat ik verder ga met mijn boek, doe ik allerlei klusjes die makkelijker lijken.

Uitstelgedrag, hoe ga je ermee om? 

Ik heb inmiddels ook enkele manieren gevonden om het makkelijker te maken. Want wist je dat het geen geploeter hoeft te zijn, maar dat het ook licht en moeiteloos mag gaan? Luchtiger? 

Jouw intentie is genoeg: je doet dit met je hart. Je hoeft niet ongelooflijk je best te doen. Je mag gewoon spelen, experimenteren, kleine stappen zetten.

Hak je boekplan in kleine onderdelen

Kleine stappen zijn gemakkelijker dan grote stappen. Ze bezorgen je een grotere kans op succes. Met een klein succes voel je je gemakkelijker gemotiveerd om door te gaan. 

Begin bijvoorbeeld met het schrijven van blogs en bundel die later tot een boek leiden. Of maak een bundel met een reeks inspiratiemomenten (of miniverhalen of tips) in plaats van een boek met veel teksten. 

Je moet eerst de berg beklimmen. 

Dan komt er vanzelf een moment dat je naar beneden dendert. Zet dus een kleine stap en maak het je gemakkelijker. En als het je bevalt neem je een volgende stap.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.