Filosofie voor een weergaloos leven | Boekbespreking
23 juli 2018 
2 min. leestijd

Filosofie voor een weergaloos leven | Boekbespreking

Bestaat er een handleiding voor een bevredigend leven, waarbij je meeslepende ervaringen hebt en tegelijkertijd rust vindt? De titel ‘Filosofie voor een weergaloos leven’ van het nieuwe boek van Lammert Kamphuis lijkt veelbelovend. En uiteindelijk is het dat ook, maar anders dan ik verwachtte: niet méér houvast, maar juist minder.

Je wilt je leven niet zomaar aan je voorbij laten kabbelen, maar dingen voor elkaar krijgen, plannen uitvoeren, samenwerken en weergaloze dingen beleven. Maar je wilt ook rust aan je hoofd, niets doen, genieten van het leven zoals het is. Hoe vind je daarbij in hemelsnaam de balans?

Herkenbaar?

Voor mij in ieder geval wel. Niet voor niets, want ik ken diverse valkuilen uit eigen ervaring. Zo heb ik tweemaal op het randje van burn-out gestaan. Te veel hooi op mijn vork, te weinig grenzen aangegeven, te veel gepieker. Ik kan best genieten van een rustige middag met een goed boek.

Maar ik word ook naar van verveling als die rust te lang duurt. En dan ga ik toch weer op zoek naar allerlei zaken die me meer energie geven: vrijwilligersprojecten, taalles geven aan een student, blogs schrijven en nog veel meer. Jij doet zoveel, zeggen anderen vaak.

En ja, dat herken ik wel :) Maar het voelt ook vaak rusteloos, want voortdurend ploppen nieuwe ideeën op. En het is verleidelijk om dan weer in de doe-stand te schieten, want dat leidt zo lekker af. Hoe vind ik de balans?

Filosofie als medicijn

En nu is er dus dit boek met praktische filosofie van Lammert Kamphuis, waarin hij meteen aftrapt met een prikkelende gedachte. Niet door te stoppen met denken - zoals mediteren - vind je rust, maar door je denken uit te dagen en te verrijken met eeuwenoude en kersverse ideeën.

In Filosofie voor een weergaloos leven laat hij je zien dat zowel eeuwenoude als hedendaagse denkers je kunnen bijstaan in het alledaagse leven. Het krachtigste medicijn dat filosoferen te bieden heeft is twijfel, schrijft Kamphuis. Wanneer je je eigen onwetendheid accepteert sta je open voor andere overtuigingen dan die van jezelf.

Twijfel jezelf tot rust

Door je overtuigingen ter discussie te stellen kun je jezelf zelfs tot rust twijfelen, betoogt Kamphuis.

Je bevrijdt hiermee jezelf van negatieve overtuigingen die je niet verder helpen. Je weet daarmee de oordelen die tot stress leiden te ontmantelen. Hierdoor word je flexibeler in je hoofd en ontdek je dat je vrijer bent in je denken dan je ooit gedacht had, belooft de auteur.

Ook haalt Kamphuis eigentijdse overtuigingen door de mangel om je hart te volgen of een groots en meeslepend leven te leiden.

In plaats van the sky is the limit kun je je meer richten op vriendschappen en relaties. Uiteindelijk zijn verbintenissen met mensen méér waard dan carrière, status, macht, een vracht aan mooie spullen of een indrukwekkende reeks foto's op sociale media.

Verlangensmanagement

Want die opgejaagdheid, dat heeft natuurlijk veel te maken met de drang om verlangens te vervullen naar roem, status, spullen of unieke ervaringen. Deze verlangens creëren onrust, omdat je daardoor iets wilt wat je daarvoor nog niet wilde. Je betaalt dus met je rust en aandacht. Gelukkig is er ook iets aan te doen. want hoe bewuster je bent van verlangens die overal aangewakkerd worden, hoe weerbaarder je wordt.

We kunnen daarmee zelfs aan verlangensmanagement doen. Daarvoor stel je jezelf deze vragen: als dit verlangen uitkomt, betekent dat ik meer zal genieten? En als het verlangen niet uitkomt, betekent dat per definitie dat ik niet meer geniet?

Een kalm en bescheiden leven brengt meer geluk dan het najagen van succes en de constante rusteloosheid die dat met zich meebrengt, citeert hij Albert Schweitzer.

Filosofie voor rustzoekers

Het boek Filosofie voor een weergaloos leven helpt rustzoekers bij het vinden van het juiste spoor in een samenleving die ons voortdurend aanspoort onszelf opnieuw uit te vinden, groots te dromen, uit de comfortzone te komen, niets spannends te missen en naar de hemel te reiken.

Het mag inmiddels duidelijk zijn: dit boek is geen snelle gids voor mensen die niets willen missen. In de plaats van een meeslepend leven komt twijfel. En dat is voor de verandering behoorlijk geruststellend.

Lezen, dit boek!


Boekgegevens

Filosofie voor een Weergaloos leven door Lammert Kamphuis. Uitgave De Bezige Bij, 2018. Het boek is onder meer verkrijgbaar bij Managementboek.nl.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.