Uitstelgedrag | Je kiest een magisch moment
08 november 2023 
2 min. leestijd

Uitstelgedrag | Je kiest een magisch moment

Moeilijk om te beginnen aan dat project of die missie die echt belangrijk voor je is? En kies jij dan een magisch moment waarbij je jezelf belooft dat je dan wel van start gaat? Lees hier of dat een zinnige strategie is om uitstelgedrag aan te pakken.

Veel mensen herkennen dit zinnetje maar al te goed: "In het nieuwe jaar ga ik het echt doen.” 

  • Die zonnepanelen bestellen 
  • Bewegen en gezonder gaan eten
  • Meer tijd besteden aan ontspanning 
  • Routinetaken uitbesteden aan iemand anders 
  • Het boek schrijven dat je leven/business kan veranderen 

Want nee, nu kun je er nog niet aan beginnen. Want nu ben je er niet klaar voor, vragen te veel mensen om je aandacht of voel je je te druk. 

Bovendien, in de kerstvakantie krijg je misschien wel briljante ideeën. Dat is een perfecte periode om af te schakelen, dus dat is vast goed voor je creatieve mood. 

Daarom stel je het uit. Want later, als je zeeën van tijd hebt, dan ga je er écht mee aan de slag. 

Je kiest een magisch moment, wanneer het gaat gebeuren.

  • Maandag
  • Na 1 januari 
  • Na een retreat 

Maar wees eerlijk. Vaak is er iets anders aan de hand. 

Je stel je een verandering uit omdat het project te groot, te ingewikkeld of te spannend lijkt. Je maakt het gigantisch groot in je hoofd. Zo groot dat je het misschien niet aankunt. Het is mogelijke pijn, waar je jezelf op voorhand tegen wil beschermen.

Het is een menselijke reactie. Maar uitstel helpt niet. 

Je houdt jezelf voor de gek als je verwacht dat het 'ooit' wel rustiger wordt. Want er is altijd iets nieuws dat op je pad komt (en je van je voornemen afhoudt).

Als je vasthoudt aan dezelfde overtuigingen, dan maak je bovendien iedere keer dezelfde keuzes. En dan krijg je meer van hetzelfde: te druk, te weinig tijd voor wat je echt belangrijk vindt, te weinig resultaten.

Dat voelt pas echt onbevredigend.

Dus waarom zou je wachten op een magisch moment, zoals ‘maandag’ of 1 januari? Wat verandert er werkelijk op 1 januari, behalve dat je aan een nieuwe agenda begint?

Als je werkelijk wil bouwen aan een grotere droom (duurzaam leven, je missie uitvoeren, het boek schrijven waar je al zo lang van droomt), dan dien je andere keuzes te maken. Het vraagt van jou dat je tijd vrijmaakt om te doen wat werkelijk belangrijk voor je is. 

Ik doe dat zelf bij mijn nieuwe boek: doelbewust tijd hiervoor inplannen, zodat ik het niet telkens voor me uitschuif. Zo dwing ik mezelf om niet andere zaken (die veel makkelijker lijken) telkens voorrang te verlenen.

Een topprioriteit verdient toptijd. 

Om te bouwen aan je idealen heb je echt geen uren nodig om ongestoord ergens aan te werken. Vijftien of dertig minuten zijn voldoende om piepkleine stappen te zetten in de richting van je dromen. 

En dan nog iets: waardeer jezelf voor alle keren dat je wél bent begonnen. Als je besluit om in actie te komen, kan elk moment uitgroeien tot een magisch moment.

Zelfs als dat op een ogenschijnlijk 'gewoon' moment is, zoals deze doorsnee vrijdagochtend.

Succes!

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.