Excelleren | Hoe je je wilskracht voor je karretje spant
09 januari 2017 
3 min. leestijd

Excelleren | Hoe je je wilskracht voor je karretje spant

Een groot gevaar bij de uitvoering van ideeën is afleiding, waardoor je tijd versnipperd raakt. Waarschijnlijk herken je dat wel: een Grand Tour langs alle sociale media, doorklikken op een link, eerst een filmpje bekijken... Het voelt aangenaam, maar het weerhoudt je om de dingen te doen die echt belangrijk voor je zijn.  

Loop jij ook rond met ideeën die halverwege stranden of nooit ten uitvoer komen?

Dat plan waarvan je ogen telkens gaan twinkelen, maar dat toch elke keer op de lange baan geschoven wordt. Hoe frustrerend dat is, blijkt wel uit de mails die ik hierover ontvang:

“Ik heb er moeite mee om iets te doén met een idee. Om het niet bij een idee te laten. Om het uit te voeren! De creativiteit is niet de hobbel, maar de daadkracht.”

 “Wat ik het allermoeilijkste vind is... om te beginnen. Het creëren van een rustig moment en een rustige plek, dát is voor mij verschrikkelijk moeilijk.” 

“Ik worstel met mijn neiging om me eindeloos te verdiepen in details voor ik tot uitvoering van ideeën kom. Ik kan me dan verliezen in details, zo afgeleid raken dat ik mijn inspiratiestroom kwijt raak. Of ik breek processen af als ik geen tijd heb om me met veel aandacht te verdiepen in details."

Iets wat je zo graag wilt uitvoeren en dat zo belangrijk voor je is, maar toch niet lukt, hoe kan dat nou?

Dit is toch gewoon een kwestie van wilskracht?

Helaas is het niet zo simpel. Want we hebben een beperkte voorraad zelfcontrole beschikbaar. Denk maar aan een goedgevulde snoeppot waar je langs loopt. Eén keer passeren zonder een graai te doen lukt nog wel. 

Maar na twee keer iets verleidelijks weerstaan, gaat bijna iedereen de derde keer toch overstag. Als je het op pure wilskracht gooit, gebeurt er bovendien iets wat misschien nog wel schadelijker is. 

Elke keer als je je hebt laten afleiden, verwijt je jezelf namelijk een gebrek aan zelfbeheersing. Dat levert elke keer nieuwe stress en frustratie op. Om dat nare gevoel te vermijden zoek je nog meer afleiding...


Wat wel helpt: nieuwe gewoonten

Je maakt het jezelf een stuk makkelijker als je een nieuwe gewoonte creëert om je plannen uit te voeren. 

Een gewoonte die goed voor je is en gemakkelijk uit te voeren. 

Zo doe je vanzelf de dingen die belangrijk voor jou zijn zonder dat je daar elke keer bewust bij na moet denken. Het weghalen van het verleidelijke snoep dus, of in dit geval van te veel afleiding door sociale media: het (tijdelijk) verbreken van de wifi-verbinding. 

Voor velen onder ons klinkt dat nog steeds behoorlijk drastisch en/of dramatisch. 

Daarom is er nóg een stap nodig. Je komt makkelijker in beweging als je je project (of het aanleren van een nieuwe gewoonte) opbreekt in kleine stukjes. Dat maakt een nieuwe gewoonte hanteerbaarder en acceptabeler, waardoor de drempel om het daadwerkelijk te doen een stuk lager wordt. 

Doe daarom één klein dingetje anders.  

Schakel bijvoorbeeld iedere dag 's ochtends een uur de wifi uit op je telefoon en/of je computer, zodat je in dat uur niet gestoord wordt door berichten van anderen. Daarmee maak je het jezelf makkelijker om jezelf te concentreren. 

Heb je deze nieuwe gewoonte in de vingers, dan ga je een stap verder. Misschien ga jij wel de hele ochtend offline.  

De eerste stappen zijn het moeilijkst

De moeilijkste stappen om je idee uit te voeren zijn de eerste stappen, hoor ik van mijn klanten. Wat we 'gewoonten' noemen, zijn vaste banen van neuronen in onze hersenen. 

Hoe vaker die baan genomen wordt, hoe gemakkelijker en soepeler je door de bocht gaat. Bij een nieuwe activiteit (en dus het vormen van een nieuwe gewoonte) ligt geen nieuwe baan klaar waar te zomaar overheen kunt glijden. 

Vandaar dat je zelf dat pad eerst moet maken.

Met kleine stapjes tegelijk.

Is dat weggetje eenmaal gebaand en ga je er vaker doorheen, wordt de baan geleidelijk steeds breder en toegankelijker. Uiteindelijk zal dit je nieuwe voorkeursroute zijn, die je met gemak en plezier zult nemen. En dan ga je er dus fluitend doorheen.

Succes!





Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.