Prikkeltuin voor je brein
12 juli 2021 
2 min. leestijd

Prikkeltuin voor je brein

Een nieuwe plek - dichtbij of verder weg - is een ware prikkeltuin voor het brein. Je kijkt beter en je ziet daardoor meer. Je ontmoet nieuwe mensen, hoort andere muziek en je voelt je meer ontspannen dan thuis. Een ideale voedingsbodem om ideeën te laten ontkiemen.

Een andere plek helpt gebaande paden te doorbreken (ook in je eigen hoofd), je nieuwsgierigheid te volgen en je oog voor detail aan te scherpen. Maar hoe doe je dat dan, een andere plek benutten als voedingsbodem? 

Hierbij enkele tips:

1. Gedraag je als een spoorzoeker

Vindersgeluk voor nieuwe ideeën begint met nieuwsgierigheid en alertheid. Formuleer een gerichte speuropdracht, waarin je zowel die alertheid als een open houding aan jezelf toestaat. 

Vraag je bijvoorbeeld af welke kleur bij jouw zomerbestemming past. In sommige gevallen valt de kleur meteen in het oog, in andere gevallen moet je het even op je in laten werken. Is het terracottarood? Hemelsblauw? Of avocadogroen? 

Vragen stellen, inzoomen, uitzoomen en de tijd nemen, dat is de kunst. Bijkomend voordeel: door zo'n speuropdracht springen je dingen in het oog, die je gewoonlijk niet ziet. Daardoor krijg je gemakkelijker nieuwe invallen.

2. Kies voor andere perspectieven

Fotograferen is een geweldige manier om anders naar je nieuwe omgeving te kijken. Maak bijvoorbeeld net-niet-foto’s, zoals foto’s van toeristische bestemmingen met een element dat net uit de toon valt. 

Deze fotograaf maakte een indrukwekkende serie door met zijn rug naar beroemde attracties te gaan staan. Ook gaaf: alledaagse objecten fotograferen als een serie. Alle buitentrapjes die je tegenkomt. Huizen met eigenaardige/bijzondere constructies voor regenpijpen. Of brievenbussen. 

Door dezelfde dingen te fotograferen valt juist toch weer de enorme verscheidenheid op.

3. Verken je eigen thema’s

Je kunt je vakantie ook heel goed gebruiken om je persoonlijke vraagstukken te verkennen en te verdiepen. Schrijf van te voren een aantal kernwoorden op waaraan je wilt werken in je vakantie. 

Wat wil je in je werk veranderen? Hoe krijg je een betere relatie? Waar droom je van? 

Laat die vragen op je inwerken. Laat ook je vakantieomgeving je helpen om de bijbehorende antwoorden te vinden. 

Bedenk bijvoorbeeld enkele vragen voor mensen die je onderweg tegenkomt. Zij kunnen je eveneens op verrassende ideeën brengen voor je eigen vraagstukken.

Sla je nieuwe invallen en ideeën op

Lees, praat met nieuwe mensen, wandel rond en geef je ogen en oren de kost. Dat zijn allemaal zaadjes waaruit ooit nieuwe ideeën zullen ontspruiten. Nog 1 ding: leg al je losse invallen meteen vast. Doe dat in ruwe vorm; de uitwerking daarvan komt later wel. 

Dus neem een notitieboekje mee in je reistas of gebruik een voicerecorder (op je smartphone) om een idee in te spreken. Lees aan het slot van je vakantie je aantekeningen door. 

Krijg je nieuwe associaties? Zie je nieuwe verbindingen? Schrijf ze ook op! En geniet natuurlijk ook van de vakantie. Ontspanning hoort er ook bij om je creativiteit te laten floreren.






Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.