Vijf tips om tijdens je vakantie spetterende ideeën te krijgen
16 juni 2015 
3 min. leestijd

Vijf tips om tijdens je vakantie spetterende ideeën te krijgen

Je vakantielocatie is een prikkeltuin voor het brein. Je kijkt beter uit en je ziet meer. Je proeft nieuwe gerechten en je hoort andere muziek. Je ontmoet nieuwe mensen, doet nieuwe ervaringen op en je voelt je meer ontspannen dan thuis. Een ideale voedingsbodem voor spetterende ideeën.

Vakantie, dat betekent in veel gevallen een andere omgeving, die je hersenen nieuwe prikkels geeft. Ook ben je vaak meer ontspannen en doe je nieuwe indrukken op.

Je vakantie is een ideaal moment om uit je comfortzone te stappen.

Het nodigt uit om je nieuwsgierigheid te volgen en je oog voor detail aan te scherpen. En daarmee is je vakantie ook een geweldige voedingsbodem voor het ontkiemen van ideeën en voor het spotten van trends. Voor je thuis of voor je werk, alles is mogelijk.

Dus profiteer daarvan. Trek erop uit en kom na je vakantie thuis met een waslijst aan nieuwe plannen en ideeën.

Laat je inspireren door de volgende tips:

1. Kijk nieuwsgierig rond

Vindersgeluk voor nieuwe ideeën begint met een open houding: nieuwsgierigheid en alertheid. Een wandel- of fietstocht, maar ook de reis naar je vakantiebestemming bieden daarvoor alle gelegenheid. Neem de ruimte om rond te kijken (en ondertussen ook te dagdromen). En die lange reis naar je vakantiebestemming hoeft dus helemaal niet zo beroerd te zijn.

2. Zet je zintuigen open

Dat doe je bijvoorbeeld door jezelf een gerichte opdracht te geven. Hierdoor draaien je hersenen warm, waardoor je ook op andere gebieden gemakkelijker nieuwe invallen krijgt.

Vraag je bijvoorbeeld af welke kleur bij jouw vakantiebestemming past. In sommige gevallen valt de kleur meteen in het oog, in andere gevallen moet je de vraag op de achtergrond laten borrelen voordat je het antwoord vindt. Spannend om op die manier rond te speuren.

Denk terracottarood. Hemelsblauw. Avocadogroen.

3. Kies voor andere perspectieven

Fotograferen is een geweldige manier om anders naar je nieuwe omgeving te kijken. Geef jezelf daarvoor een fotografie-opdracht rondom een bepaald thema, zodat je daarmee de diepte ingaat.

  • Maak net-niet-foto's, zoals foto's van toeristische bestemmingen met een element dat net uit de toon valt. Deze fotograaf maakte een indrukwekkende serie door met zijn rug naar beroemde attracties te gaan staan.
  • Ook gaaf: series fotograferen. Alle buitentrapjes die je tegenkomt. Huizen met eigenaardige/bijzondere constructies voor regenpijpen. Of brievenbussen. Door dezelfde dingen te fotograferen valt juist toch weer de enorme verscheidenheid op.
  • Of zoek het in vormen: fotografeer piramidevormen tegen blauwe luchten door van onderaf allerlei hoekpunten van gebouwen vast te leggen.
  • Ga op de grond liggen en fotografeer omhoog. Op allerlei plekken. En zie wat niemand anders ziet.
  • Kijk niet hoe je er een 'mooie' foto van kan maken. Laat niemand poseren of iets dergelijks. Richt gewoon je camera en werk op je gevoel. Spannend om te ontdekken wat dat oplevert.

4. Onderzoek andere zienswijzes

Hoe gaat je vakantieland om met alledaagse zaken, zoals het afvalprobleem of het tegengaan van geluidsoverlast? Waar maakt je vakantieland een toeristische attractie van? Welke regels zijn er en hoe reageren mensen daarop? Waarvan kan je eigen dorp of stad nog iets leren?

Kijk bewust rond, neem waar en laat je inspireren door andere zienswijzes.

5. Verken je eigen thema's

Je kunt ook je vakantie heel goed gebruiken om je eigen vraagstukken te verkennen. Schrijf van te voren een aantal kernwoorden op waar je aan wilt werken in je vakantie. Wat wil je in je werk veranderen? Hoe krijg je een betere relatie? Waar droom je van?

Laat die vragen op je inwerken en laat de vakantieomgeving je helpen om de bijbehorende antwoorden te vinden. Verzamel ook enkele interessante vragen om te stellen aan mensen die je onderweg tegenkomt. Zij kunnen je eveneens op nieuwe ideeën brengen voor je eigen vraagstukken.


Sla je nieuwe invallen en ideeën op

Lees, praat met nieuwe mensen, wandel rond en geef je ogen en oren de kost. Dat zijn allemaal zaadjes waaruit ooit nieuwe ideeën zullen ontspruiten. Leg al je invallen vast. Doe dat in ruwe vorm; de uitwerking daarvan komt later wel. Dus neem een notitieboekje mee in je reistas of gebruik een voicerecorder om een idee in te spreken.

Lees hiervoor de tips in het stuk Je notitieboek als goudmijn. Lees aan het slot van je vakantie je aantekeningen door. Krijg je nieuwe associaties? Zie je nieuwe verbindingen? Schrijf ze ook op!

En geniet natuurlijk ook van de vakantie. Ontspanning hoort er ook bij om je creativiteit te laten floreren.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.