Drie manieren om je verhalenradar aan te zetten
19 juni 2012 
1 min. leestijd

Drie manieren om je verhalenradar aan te zetten

Er is een opvallende overeenkomst tussen het verzamelen van ideeën en het verzamelen van verhalen. Je merkt ze pas op als je je radar aanzet. 

Vraag eens iemand wanneer hij of zij een waardevol idee kreeg. Vaak vertelt je gesprekspartner dat hij iets anders deed dan normaal. Veel ideeën ontstaan als je op een andere plek bent of nieuwe mensen ontmoet. 

Je ondernam een stedentrip, je maakte een wandeling of je las een boek dat je raakte. Voor verhalen geldt hetzelfde.

Dat is niet zo vreemd.

Als je op zoek bent naar nieuwe ideeën of verhalen heb je een bepaalde mate van alertheid nodig. Die heb je niet als je met je dagelijkse routines bezig bent. In je vertrouwde omgeving kun je op alles blindvaren, of dat nu thuis is of je vaste werkplek. 

Als er al opmerkelijke zaken of verhalen in je dagelijkse omgeving te vinden zijn, vallen ze je niet snel meer in het oog. Om verhalen of nieuwe ideeën te vinden doe je er dus goed aan die routines te doorbreken. 

Denk daarbij aan de volgende manieren: 

1. Bezorg jezelf nieuwe zintuiglijke prikkels

Iets nieuws proeven, iets ongewoons horen, een andere blik: hoe meer je zintuigen op een nieuwe manier geprikkeld raken, hoe opmerkzamer je wordt. Train je zintuigen om deze sensaties waar te nemen. 

Leer jezelf ook aan om woorden te geven aan deze gewaarwordingen, bijvoorbeeld door ze in een notitieboekje op te schrijven. Deze zintuiglijke gevoeligheid helpt je vaker nieuwe ideeën of inspirerende verhalen op te merken.

2. Sla nieuwe wegen in

Doe iets anders dan anders. Probeer een nieuwe cursus uit, sta jezelf toe ergens te verdwalen, verken een ander vakgebied. Als je op nieuwe terreinen komt, vallen je vanzelf nieuwe dingen op. 

Kijk rond met verwondering.

3. Ontmoet nieuwe mensen

Ontmoetingen met andere mensen helpen je op een gemakkelijke manier aan andere invalshoeken, nieuwe manieren van denken en verhalen. Ga iedere week koffiedrinken of lunchen met iemand die je nog niet kent en die je nieuwsgierigheid opwekt. 

Luister vooral.

En stel jezelf open voor hun ideeën en verhalen. Wanneer je op deze manier je gevoeligheid traint voor andere invalshoeken, ideeën en verhalen, merk je al snel dat er veel te ontdekken valt. Verhalen en ideeën zijn overal te vinden. 

Verzamel ze, noteer ze en gebruik ze als je ze nodig hebt.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.