De moed om geen spijt te krijgen
19 september 2018 
2 min. leestijd

De moed om geen spijt te krijgen

Linda droomt van haar eigen platform voor duurzaam ondernemen. Vol enthousiasme deelt ze haar ideeën om dit plan uit te voeren. Telkens moedig ik haar aan om nu eindelijk te beginnen, want ik vind haar ideeën geweldig. Maar helaas, ze doet het nooit.

Zo gaat het al jarenlang. 

De reden van dit permanente uitstel? Te druk, zegt ze tegen me. Ik kijk haar aan. 

Linda is een enorm enthousiaste ondernemer die altijd vol plannen zit. Ze heeft bovendien een indrukwekkende hoeveelheid hobby’s die bijna al haar avonden in beslag nemen. Maar in het weekeinde zou ze best tijd hebben… 

Waarom begin je er deze zaterdag niet aan, vraag ik. Het is toch zo belangrijk voor je? 

Ze geeft onmiddellijk toe dat tijdgebrek niet de echte reden is. Wat dan wel? Ze is eigenlijk bang om te mislukken. Ze heeft mensen in haar omgeving zo vaak over haar plannen verteld dat ze bang is dat het tegenvalt.

In onze ogen, en vooral in haar eigen ogen.

Als ze eraan begint, dan moet het wel iets geweldigs worden.  Ze verlangt van zichzelf dus een superprestatie. 

Terwijl je ook een hele andere invalshoek kunt kiezen: gewoon proberen, zodat je ervaring opdoet. Dan geef je jezelf een leerervaring cadeau.  

Als we hierover doorpraten, blijkt er nog iets anders te spelen. Aarzelend zegt ze wat haar dwars zit. Het lijkt haar heel naar om op haar sterfbed haar leven te overzien en dan te denken dat ze nooit de moed heeft gehad om dat platform op te zetten.

Moed is vaak leiderschap nemen, in dit geval over je eigen leven.

Zonder moed word je de speelbal van anderen. Ik vraag wat haar het ergste lijkt, de angst om te mislukken of de angst om spijt te krijgen. Ze weet het meteen. De angst om spijt te krijgen. Ze wordt al naar als ze er aan denkt. Soms is een schrikbeeld het laatste zetje dat je nodig hebt. Ik vermoed dat ze nu al haar moed verzamelt om toch te beginnen. 

Een kleine stap, dat is vaak al genoeg. En wie eenmaal begint, komt op gang. Herkenbaar? Dan weet je ook wat je te doen staat.


Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.