Missie | Het is niet de angst voor mislukking
08 mei 2023 
1 min. leestijd

Missie | Het is niet de angst voor mislukking

Als pionier in jouw vak, visionaire koploper en innovatieve ondernemer ben je volop bezig met het najagen van je dromen en het realiseren van je doelen. 

Je bent gedreven, vastberaden en je laat je niet uit het veld slaan door tegenslagen. 

Toch is er vaak één angst die je tegenhoudt. En opmerkelijk genoeg is dat niet de angst voor mislukking.

Nee, het is juist de angst voor succes. 

Daarin ben je zeker niet de enige. 

Een voorbeeld van een pionier is Elon Musk, de CEO van SpaceX en Tesla. Musk staat bekend om zijn innovatieve ideeën, zijn visie op de toekomst en zeker ook om zijn impulsieve en onberekenbare acties. 

Maar wist je dat hij, op zijn manier, ook bang was voor succes?

In een emotioneel interview met The New York Times in 2018 sprak Musk openlijk over deze angst. Hij vroeg zich af wat er zou gebeuren als zijn visie werkelijkheid zou worden. Ook was hij bang voor de verantwoordelijkheid die hij droeg en voor de hoge verwachtingen van anderen.

Ook bij mijn klanten bemerk ik vaak dat de angst voor een - overweldigend -  succes hen tegenhoudt om hun verhaal uit te dragen. Het zijn vaak mensen met grote idealen en eigen visies op hun vak, die iets moois in gang willen zetten.

Waar komt deze angst voor succes vandaan?

Succes brengt altijd veranderingen met zich mee. En die veranderingen kunnen spannend zijn, want je weet niet wat je precies te wachten staat.

Je innerlijke stemmetjes vuren alvast waarschuwingen af om je voor mogelijk gevaar te behoeden. Daarom voel je je bang om je vertrouwde omgeving te verliezen, om nieuwe verantwoordelijkheden aan te gaan en te dealen met nieuwe uitdagingen. 

Daarnaast ben je misschien bang om hoge verwachtingen niet waar te maken, van jezelf of van anderen. 

Misschien ben je slechts een eendagsvlieg en kun jij het succes niet vasthouden. Of misschien raak jij na een knallende start wel in de vergetelheid... 

Weet dus dat angst een normale emotie is bij het najagen van grote doelen. 

Geef jezelf de ruimte om deze angst te voelen. 

En laat deze angst je tegelijkertijd niet weerhouden om te blijven groeien en je doelen na te streven. Je hebt niet voor niets de moed gehad om je dromen te ontwikkelen en in gang te zetten.

Vertrouw erop dat je het succes kunt behouden en dat je de uitdagingen aankunt die op je pad komen. 

Blijf trouw aan je droom! 
Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.