Van welke keuzes heb je spijt?
04 november 2022 
2 min. leestijd

Van welke keuzes heb je spijt?

Van welke keuzes heb je spijt?

Ja, dat is nogal een vraag. Maar ik had er echt zelf om gevraagd. 

Want laatst had ik deelnemers aan mijn creatieve sessie uitgenodigd om mij een uitdagende vraag te stellen in de kennismakingsronde. Niet een vraag over mijn woonplaats of aantal kinderen dus, maar iets dat een stap verder ging.

Deze uitnodiging was bedoeld om mij als facilitator beter te leren kennen en zo een veilige setting te creëren voor een open uitwisseling. 

Creativiteit gedijt immers in een sfeer van vertrouwen. 

Daarop volgde dus deze vraag over spijtige keuzes. Een vraag die zeker in de overtreffende trap van uitdaging thuishoorde. 🧐 

Eerlijk gezegd wist ik niet direct het antwoord. Mijn studie, partner, gezin, woonplaats, werk: alles klopt als een bus. Ik ben intens blij met de keuzes die ik hiervoor gemaakt heb, al heb ik soms vreemde hink-stap-sprongen gemaakt om zover te komen. 

Toch is er wel iets anders dat me spijt. 

Ik zou minder bang geweest willen zijn. 

Telt dat ook als spijtige keuze? 

  • Minder bang voor kwaadwillenden die me ‘s avonds in het donker van de fiets zouden trekken (wat gelukkig nooit gebeurd is). 
  • Niet meer bang voor mensen die iets anders willen dan ik, maar die toch nooit mijn vrienden en bekenden worden (zo zonde om daar je energie in te steken). 
  • En zeker niet bang om anderen tegen het hoofd te stoten met mijn ideeën (nee heb je, ja kun je krijgen). 

Veel mensen zijn bang om buiten de voorgeschreven vakjes te hinkelen. 

Ergens onderweg zijn ze hun creatieve zelfvertrouwen verloren. Of hun creativiteit is verdreven naar het ‘hobby-hoekje’. Ze maken er nooit tijd voor, terwijl ze daar het allergelukkigst zijn.

Niet zo gek als je opgegroeid bent in een schoolsysteem waarin het halen van een nette voldoende belangrijker is dan het bedenken van originele ideeën of het uiten van wilde dromen. 

In het werkende bestaan is het vaak niet anders. Bij veel banen is de uitvoering van de vakjes uit de functie-omschrijving belangrijker dan het ontwikkelen van je talenten. Daar kun je pas écht spijt van krijgen. 

Deze spijt, daar wil ik mee afrekenen. 

Daarom zet ik me in voor het terugwinnen van creatief zelfvertrouwen. Om jezelf te laten zien zoals je bent. Om je verbeeldingskracht aan te zwengelen, zodat je je leven en werk op een hoger plan brengt. Zodat je iets doorgeeft en van betekenis bent.

Het is de rode draad in al mijn activiteiten. Want of ik nu actief ben als coach, trainer of schrijver, bijna altijd gaat het om begeleiding van mensen die ergens onderweg dat creatieve zelfvertrouwen zijn kwijtgeraakt. En daarmee een stukje van zichzelf.

Met liefde wakker ik dat creatieve zelfvertrouwen weer aan. 

Een beter verhaal over jezelf helpt daarbij. Wil je daar meer over weten, lees dan mijn boek Jongleren met Vermicelli - Creëer en Leef je Verhaal.

Heb jij ergens spijt van? En wat ga je daarmee doen?


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.