Hoe kom je af van dat spoor van halfbakken ideeën?
12 november 2015 
2 min. leestijd

Hoe kom je af van dat spoor van halfbakken ideeën?

Wat zou het geweldig zijn om één methode te hebben voor de vele ideeën die je de hele dag door hebt, zodat je er ook daadwerkelijk iets mee doet. Hoe je je ideeën niet langer emotioneel verwaarloost.

Ideeën zijn energiebronnen.  

Tenzij je je ideeën onvoldoende aandacht geeft en overal laat slingeren. Dan slurpen ze juist veel energie uit je weg. Een typisch geval van emotionele verwaarlozing

Onlangs kreeg ik een mail van Christel van Capelleveen met een dringende vraag over dit onderwerp. Haar hele huis ligt vol met notitieboekjes. Overal schrijft ze van alles op.  

"Maar er zit totaal geen lijn in, omdat ik altijd denk dat ik citaten in het ene boekje en verhalen in een ander boekje moet zetten. Ik begin ook altijd weer opnieuw met allerlei notitieboekjes. Mijn kinderen daag ik uit om ook dingen te tekenen of op te schrijven, maar helaas bloedt dat altijd na een paar weken dood. Hoe hou ik dat nou toch levend? Ik ben vreselijk chaotisch en hou van dingen starten, maar zodra dat is gedaan lijkt het wel of ik mijn aandacht verlies."

Herkenbaar, toch?  

Zo'n maagdelijk boekje geeft je het gevoel alsof er nog alles mogelijk is. Een nieuwe kans om het helemaal anders en beter te doen. Maar als je na de voortvarende start de aandacht weer verliest, wordt zo'n nieuwe aanpak juist een energie-lek

En als je niets van de grond krijgt, voel je je daar dan weer schuldig over. En zo trek je een spoor van halfbakken ideeën achter je aan, die nooit het levenslicht zullen zien.

Hoe krijg je je ideeën de hele dag door geordend?

Hoe ga je er daadwerkelijk iets mee doen? Kun je ideeën parkeren voor later, zonder dat je ze dan voor altijd kwijt bent? En hoe krijg je eindelijk rust in je hoofd? 

Het vraagt om een gerichte aanpak.  

Een aanpak waarmee je je ideeën goed weet te managen en zo de drukte uit je hoofd krijgt. Daar heb ik uitgebreid mee geëxperimenteerd. Voor mij werkt het 't beste om die notities toch allemaal op één plek te noteren. 

Dat kan je smartphone zijn, een slim digitaal systeem of gewoon het aloude notitieboek. Dat betekent dat er inderdaad van alles door elkaar staat: aantekeningen, knipsels, citaten, mooie woorden, losse ideeën, etcetera. Maar het mooie is dat bij het teruglezen die losse dingen zich aaneen rijgen. 

En dat is precies de kracht daarvan, want zo ontstaan vaak betere nieuwe ideeën. Om de chaos te beteugelen, doe je het volgende:

1. Markeer dingen die bij elkaar horen

Markeer thema's die bij elkaar horen met dezelfde kleur, symbolen of stickertjes. Als je een digitaal systeem hebt, gebruik dan tags. Zo’n bundeling leidt vaak tot iets bruikbaars, omdat je bij het markeren ineens nieuw verbanden ziet.

2. Voel waar de energie zit

Niemand kan alles uitvoeren wat in zijn hoofd opkomt. En dat hoeft ook niet. Zie je boekje gerust als een wild zaaibed, waar van alles kan ontspruiten. Of niet, want als een idee niet tot wasdom komt, is het idee misschien niet zo belangrijk... Richt je aandacht vooral op de ideeën, waarvan je hart sneller gaat kloppen. Dat helpt om een schifting te maken en je energie te steken in de dingen die echt belangrijk zijn.

3. Parkeer de overige ideeën

Noteer sowieso alle ideeën in je notitieboek (of smartphone of ander systeem). Op deze manier parkeer je deze invallen, zonder dat je ze voor altijd kwijt bent. Deze invallen kunnen later je nog goed van pas komen. 

Zet ze in de sluimerstand en blader regelmatig nog eens terug in je notitieboek. Kies er een paar uit en ga er structureel mee aan de slag. Bedenk maar eens hoe topsporter kan gloriëren: focus, focus, focus. Dat kun jij ook!





Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.