Last van te véél ideeën?
12 september 2014 
3 min. leestijd

Last van te véél ideeën?

Heb jij last van te veel ideeën? Vind je het moeilijk om focus te vinden? Dan weet jij hoe vervelend dat is. Een overvloed aan ideeën leidt tot besluiteloosheid, werkontwijkend gedrag en nervositeit. Jammer, want zo krijg je uiteindelijk veel minder voor elkaar dan je wilt. 

Het lijkt een luxe: een oceaan aan ideeën waar je eindeloos kunt peddelen.

Maar het tegendeel is waar. Als je veel ideeën hebt, is het moeilijk om te kiezen welk idee het beste op de plank kan blijven liggen en welk idee concreet uitgewerkt kan worden. Je mist richting.

Een overvloed aan ideeën werkt verlammend.

Je weet het waarschijnlijk zelf wel: niet alle ideeën en invallen zijn ook goede ideeën. Je kunt beter je energie steken in ideeën met potentie. Dat vraagt om keuzes, die soms ook pijnlijk zijn. Want hoe doe je dat? En hoe weet je wat het meest levensvatbare idee is?

Vang je ideeën in ieder geval op en bewaar ze, bijvoorbeeld in een notitieboek. Kunstenaar en illustrator Loes van Dorp brengt dit in beeld in deze geweldige tekening: vang je rondfladderende ideeën op voor later gebruik. Zie hoe vol haar rugzak al is.


Een overvloed van ideeën

Illustratie: Loes van Dorp

Maar dan nog moet je vaak keuzes maken. Keuzes die niet gemakkelijk zijn. Want als je een popcornhoofd hebt waarin het ene na het andere idee naar boven plopt, dan zijn alle ideeën je dierbaar.

Hierbij enkele tips om keuzes te maken bij te veel ideeën

1. Houd een quick scan

Als je een overweldigend aantal ideeën hebt, houd dan een persoonlijke quick scan. Welk idee motiveert en inspireert je het meest?

Stel jezelf daarvoor een aantal vragen. Vraag jezelf af of je idee ergens een oplossing voor is. Wat wil je ermee bereiken? Hoe en waarom is jouw plan het beste? Je idee gaat iemand helpen of iets oplossen, anders is het te vrijblijvend.

2. Kies vooral met gevoel

Kies voor iets dat meteen erbovenuit stijgt. Is het lastig om dat te ontdekken in de veelheid van ideeën? Ga wandelen en laat je gevoel de weg wijzen. Pak die ideeën op, waar je onderweg het meest over nagedacht hebt. Of het idee dat jou de meeste energie geeft. Dat zijn waarschijnlijk de ideeën waarin de meeste mogelijkheden zitten.

3. Praat met anderen over jouw ideeën

Veel ideeën zie je in flarden. Dat maakt het moeilijk eveneens om keuzes te maken. Praat er daarom met anderen over of probeer het te visualiseren. Dit helpt je om een heldere kijk te ontwikkelen op de vraag waar jouw ideeën een oplossing voor zijn en hoe je ze het beste kunt uitwerken.

Vragen van anderen halen je uit je tunnelvisie (die ieder van ons onvermijdelijk ontwikkelt). Je komt er sneller achter welke ideeën goed zijn en welke niet.

4. Geef jezelf een deadline

Als je geen deadline hebt voor je ideeën, geef dan jezelf een deadline. Te veel tijd werkt vaak verwarring en besluiteloosheid op. Vooral als je veel ideeën hebt. Hoe minder tijd je hebt, hoe minder tijd je verspilt aan onproductieve ideeën.

5. Geef je ideeën door

Heb je ideeën waar je op dit moment niets mee kunt? Leg ze vast, bijvoorbeeld als losse notitie in een opschrijfboekje. Bewaar deze ideeën voor mogelijk later gebruik.

Of deel je losse ideeën met anderen. Je hoeft immers niet zelf degene te zijn die de beste uitvoerder is voor een idee.

Als je een creatief concept hebt ontwikkeld dat al verder uitgewerkt is, kun je dat concept ook als half-fabrikaat te koop zetten.

Leid je overvloed aan ideeën in goede banen

Je ziet, er zijn diverse mogelijkheden om met een overvloed aan ideeën om te gaan. Doelbewuste stappen zetten om je overvloed aan ideeën in goede banen te leiden, dat is het beste dat je kunt doen. Vertrouw erop dat de juiste ideeën op de juiste momenten hun weg zullen vinden.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.