Gouden ideeën vangen tijdens een digitale detox
06 augustus 2021 
2 min. leestijd

Gouden ideeën vangen tijdens een digitale detox

Oeps...geen internet op je vakantie-adres. Of je zit midden in je digitale detox. Wat nu?

Stel, je hebt besloten om deze zomer af te kicken van al die online prikkels. Want het is wel mooi genoeg geweest met al dat beeldschermplakken. Hoogste tijd om te ontwaken uit de corona-coma.

Een digitale break dus.

(Ik hoop nog wel dat je dit bericht leest...) 

Een supergoed idee om je los te rukken van de schermen. Maar betekent dat je je dan in verbeeldingsarmoede terecht komt? En waar vind je dan je inspiratie? 

Waardevolle ideeën ontstaan vaak wanneer je verse indrukken opdoet. Als je andere perspectieven ziet. Of als je mensen ontmoet die anders denken dan jij. In de vakantieperiode heb je daarvoor vaak veel meer gelegenheid dan anders.

Offline gaan in vakantietijd is dus een gouden kans om sluimerende ideeën wakker te kussen.

Zeker als je je verwonderogen opzet om betere waarnemingen te doen. Dat gaat zo:

1. Kijken

Kijk eens extra goed om je heen. Wat is je uitzicht nu? Valt valt er op? Is er iets anders dan anders? Gebruik daarbij de truc van Leonardo da Vinci: scan met je ogen zorgvuldig ieder detail, zonder je om het geheel te bekommeren. Met soft focus, zoals dat heet. Laat daarna de ingevingen rustig binnenvallen... 

Ontspan. Er komt altijd wat. 

Voorbeeldje: 

Tijdens een verblijf in een vakantiehuisje hoorden we enorm veel autogeluiden. Ik ontdekte dat het vakantiepark niet alleen in een prachtig open polderlandschap lag, maar helaas ook dicht bij een drukke snelweg. Kon ik nog ontspannen genieten met zoveel decibellen in de oren?

2. Kiezen

Wat kun je gebruiken van wat je waarneemt? Wat is een interessant aanknopingspunt? Wat raakt je? 

Vaak heb je geen idee waar die invallen toe leiden, maar ze helpen je om snel sprongen te maken in je geheugen. Als je een emotie voelt, heb je beet. 

Ik nam waar dat de geluidsoverlast van de snelweg enorm afnam toen de wind draaide. Ik merkte vervolgens ook ganzen, waterhoentjes en andere vogels op in de nabijgelegen sloten en weilanden. Toen ik me nog op het geluid richtte, had ik die vogels helemaal niet gezien. Niks wereldschokkends, wel verwondermateriaal.

3. Klonteren

De volgende stap is om je waarneming te verbinden met een vraagstuk(je) uit jouw leven. Een samenklontering dus van je waarneming met je vraagstuk. Zie je bijvoorbeeld een link met een feestje, waarvoor je nog inspiratie zoekt? Een onderwerp dat je gaat uitspitten voor je werk? Of voor het boek dat je wilt schrijven als jouw nalatenschap? 

Maak de verbinding en schrijf erover in je notitieboek. Dit zijn belangrijke grondstoffen om later uit te werken. (En het is best handig als je later wel weer internet hebt om je research te vervolmaken.) 

Mijn observaties en gedachten rondom het autolawaai brachten me op het idee voor een interne geluidsfilter. Als je je aandacht verlegt naar iets anders, kun je jezelf afsluiten van heel wat storende geluiden.


               

 

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.