collage van papier

Zo maak je je vision board

Een vision board is een collage van de wensen en dromen die je wilt realiseren. Je staat op een intuïtieve manier stil bij wat je wilt in je leven. Lees hier hoe je zo'n vision board maakt. 

Beelden maken je dromen concreet. Het helpt je om jezelf op een dieper niveau met je droom te verbinden. 

Je voelt hoe het is als je wens of plan echt werkelijkheid wordt en je maakt je wensen voor je brein visueel. Dat versnelt de kans om het ook te gaan realiseren, omdat je je onderbewuste hiermee aan het werk zet. 

Hoe je vision board er precies uit gaat zien is jouw persoonlijke keus. Eenvoudig of decoratief, jij bepaalt het zelf.

Mood board of vision board?

Een mood board maak je bijvoorbeeld voor het bepalen van een nieuwe stijl voor een interieur of om een theaterstuk vorm te geven. Je bepaalt daarmee de stijl van de inrichting, de bijpassende kleuren, accessoires, enzovoort. 

Het kan ook de visualisatie zijn van een concept, idee of gevoel. 

Een vision board is bedoeld om je doelen en je manier van leven helder te krijgen. Het is je toekomstvisie, waarbij je contact maakt met de beelden die al in je binnenste leven. 

Een vision board dus. 

En dat gaat zo:

1. Bepaal het thema van je vision board

Wat ga je verbeelden in je vision board? Enkele voorbeelden:

  • een plan of ideaal
  • dit wordt mijn jaar
  • een themawoord (of woord van het jaar)
  • je ideale werkplek
  • je ideale leven over vijf jaar
  • je droombaan of droombedrijf: wat doe je als alles mogelijk is?

Als je je plan wilt visualiseren kun je ook meerdere vision boards maken voor diverse onderdelen, bijvoorbeeld een board hoe jouw plan eruit ziet en wat je ermee wilt bereiken en een tweede board hoe anderen jou daarbij kunnen helpen.

2. Breng jezelf in de stemming

Maak tijd vrij om rustig te kunnen werken (een uur tot anderhalf uur). Zet eventueel een passend muziekje op als achtergrond. Sluit je ogen even en adem een paar rustig in je buik.

3. Verzamel de beelden

Zoek afbeeldingen die bij jouw droom passen. Blader zo'n 20 minuten door oude tijdschriften en selecteer de beelden waar je een klik mee hebt en blij van wordt. Je kunt de beelden ook online zoeken en printen. Kies ook een vrolijke foto van jezelf.

4. Woorden en spreuken

Zoek woorden of spreuken die je aanspreken. Knip of scheur citaten uit tijdschriften.

5. Verzamel je werkmaterialen

Kies een groot vel om alles op te plakken (A2) of gebruik een schilderdoek. Verder heb je lijm (een Pritt-stift) en een schaar nodig. Ook kun je washi-tape, stempels, plaatjes, stickers, glitterlijm en dergelijke gebruiken om het geheel te verfraaien.

6. Kies de beelden voor je vision board

Selecteer de beelden die het beste passen bij je droom of verlangen. Knip alles uit in de vorm die je wilt hebben.

7. Bepaal de vorm

Leg alles eerst neer zoals je het wilt, voordat je gaat plakken. Schuif met de plaatjes totdat de compositie je aanspreekt. Als alles ligt zoals je het wilt, dan lijm je alles vast.

8. Personaliseer

Versier je vision board (of collage) met stickers, glitterlijm, washi-tape of wat je maar wilt. Schrijf passende woorden bij de beelden of selecteer bijpassende citaten.


9. Verstevig

Je kunt je board verstevigen met karton, lamineren of inlijsten om te zorgen dat het langer mooi blijft. Je kunt je vision board ook verkleinen tot A4-formaat of nog kleiner, zodat je jezelf er op allerlei plaatsen aan kunt herinneren.

10. Doe het samen

Smaakt dit naar meer? Dan is dit een extra optie om nog meer uit je vision board te halen.

  • Zoek een partner die met soortgelijke vragen bezig is. Maak allebei een vision board en bespreek na afloop bij elkaar wat je gevonden hebt en wat opvalt in de vision board. Wat betekenen de kleuren? Heb je een volgeplakt vel of juist veel witruimte? Wat betekent de collage als geheel? Wat voel je erbij?
  • Maak ook een vision board van elkaars wensen en dromen. De ander kan je met zijn vondsten verrassende inzichten geven waar je zelf nog niet aan hebt gedacht.

11. Hang je vision board op

Hang je vision board op een plek waar je het vaak ziet. Kijk er het liefst dagelijks naar. Zo word je telkens aan je dromen en doelen herinnerd. Daarmee activeer je je onbewuste om je dromen ook waar te maken en kansen te zien. 

Door de visualisering zie je ook helderder wat jouw rode draad is en waar je naar toe wilt. Een ander goed idee: maak er een foto van en zet het als achtergrondbeeld op het bureaublad van je computer.

12. Breng je droom in de praktijk

Je visionboard is vooral bedoeld om je te laten voelen wat je wilt en waar je het voor doet. Maak je niet druk over de vraag hoe je je plan gaat uitvoeren. Dat zal zich vanzelf wijzen, stap voor stap. 

Heb je de smaak te pakken? Hierbij nog enkele aanvullende manieren om de droomplan tot leven te wekken:

  • Kies een gebaar dat bij jouw droom past. Doe dit gebaar enkele malen. Jouw doel zal zich zo in je lichaam verankeren.
  • Maak een bijpassende playlist. Kies een of meerdere songs die aansluiten bij je droom en luister daar regelmatig naar. Een muziekstuk kan je terug slingeren in de tijd, maar ook naar de toekomst leiden.

  Veel plezier bij het maken van je vision board!Heb je zelf een vraag?

Heb je een eigen vraag over de toepassing van innovaties, creativiteit en storytelling in jouw organisatie of bij jouw rol als leider? Neem (vrijblijvend) contact met me op voor een persoonlijk adviesgesprek. Dan luister ik wat er speelt en geef gericht advies.