Waar je echt voor komt
11 september 2023 
2 min. leestijd

Waar je echt voor komt

Sommige mensen kunnen bunkeren zonder een grammetje aan te komen. Anderen worden al zwaarder als ze naar een krop sla kijken. Totaal niet eerlijk, maar wel de realiteit.

Een lifestylecoach vertelde me laatst waarvoor de meeste mensen bij haar aankloppen. Niet meer bewegen of een gezonder levenspatroon, maar heel simpel: overtollige kilo's verliezen.

Toch schuilen achter die kilo's vaak diepere vraagstukken. Die komen pas naar voren als deze cooch al enige tijd met haar klanten werkt.

Vragen zoals: "Mag ik wel echt zijn zoals ik ben?" en "Ben ik eigenlijk wel goed genoeg?" 

Hetzelfde geldt trouwens voor mensen die juist meer kilo's willen, omdat ze met ondergewicht worstelen.

Ik zag ineens een interessante parallel met mensen die bij mij aankloppen om hun schrijfvaardigheden te verbeteren. 

Ze willen vlotter en makkelijker de woorden op papier krijgen. Ze verlangen naar schrijven met plakkracht. Of ze lopen al jaren rond met het verlangen om persoonlijke ervaringen vast te leggen in een boek.

Maar we komen vaak uit bij angsten en belemmerende gedachten over zichzelf. 

Deze angsten komen eigenlijk op hetzelfde neer: de diepgewortelde behoefte om jezelf te uiten op een manier die volledig bij je past, zodat je je gezien en gehoord voelt.

Komt dit je bekend voor?

Laat me je nog wat meer voorbeelden geven. 

  • Stel je voor dat je graag fictieverhalen wil schrijven, maar je laat je tegenhouden door de overtuiging dat je niet genoeg verbeeldingskracht hebt. Als kind heb je te vaak gehoord dat je maar gewoon moet doen, want dan doe je al gek genoeg.
  • Of je wil graag richten op het delen van je missie om de wereld liefdevoller, duurzamer of gelijkwaardiger te maken. Maar je bent bang belerend over te komen. Je werd misschien vroeger gewezen op je wijsneuzige opmerkingen.
  • Of je wil graag je persoonlijke - en soms traumatische - ervaringen delen in je schrijfwerk, maar je grootste angst is dat je de deksel op je neus krijgt, zodat je jezelf maar weer voegt in 'hoe het hoort'. Want je hebt geleerd dat het gevaarlijk is om de was buiten te hangen.

Deze wensen lijken divers. Maar als je dieper graaft, ontdek je dezelfde kern: de vrijheid om jezelf te uiten als individu, en daarbij de erkenning en waardering te ontvangen die je verdient. Dit is een universeel verlangen dat we allemaal delen. 

En dat is waar je werkelijk voor komt.

Hoe kom je uit die greppel van zelftwijfel?

Omhels je eigen gedachten en zet ze op papier.

Elk geschreven woord is een stap voorwaarts. Want al schrijvend krijg je in de gaten welk verhaal je werkelijk aan het vertellen bent. 

Door jezelf de ruimte te geven, ontdek je wat je wil zeggen. 

Pak die pen, open dat lege document en laat je woorden stromen. Voor je het weet rinkelt het inzichten. Je hebt iets belangrijks te zeggen en anderen wachten op jouw verhaal.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.