Woorden doen ertoe
Mijn vriendin vertelde deze week over haar studerende kinderen, die mooie vervolgstudies en stageplekken gekregen hadden.

Dat hobbelt lekker door, zei ze. Nou, ze stromen lekker door, zei ik. Dit lijkt een onnozel verschil, maar dat is niet zo.

Woorden doen ertoe. Ze scheppen namelijk jouw werkelijkheid.

Ze vormen de bril waarmee je naar de wereld kijkt. En doorhobbelen staat voor een moeizamere weg dan doorstromen. Ze was het helemaal met me eens. Het is daarom van belang om je woorden zorgvuldig te kiezen. Woorden als 'dingen' of 'mijn inzet hierbij' zijn bijvoorbeeld te vaag.

Pas als het een naam heeft, heb je er toegang toe.

Kijk ook uit voor negatieve woorden, want die zijn geladen met zware emoties. Ze zetten donkere kanten in beweging en bezorgen je een cynisch wereldbeeld

En die woorden sluipen er snel in. Zo hoor ik mensen zeggen dat ze met de hond naar buiten moeten, waardoor ze dagelijks aan het bewegen zijn. Of dat ze graag in de tuin met plantjes truttebellen. 

Daarmee geven ze deze activiteiten een heel wat negatievere lading dan nodig is.

Daarom hierbij een experiment.*

*Dat is een van mijn favoriete woorden om instant verlichting te geven, want een experiment geeft ruimte. Verzamel tien negatief geladen woorden die jij regelmatig gebruikt. Woorden die je tegen anderen uitspreekt, maar ook woorden die je tegen jezelf zegt. 

Denk aan: hekel, haten, vervelend, zwaar, moe, heftig, rot, irritant. Alleen al die focus daarop kan bijzonder verhelderend zijn :)

Vervang dan dit lijstje door woorden die luchtiger voelen.

Niks doen wordt oplaadtijd voor jezelf. Zwaar wordt licht. Moe wordt fit. En kijk dan eens of je de woorden ook in je dagelijkse taalgebruik kunt toelaten. 

Ik experimenteer hier zelf ook mee. In plaats van ergeren spreek ik over verwonderen. En in plaats van een loodzware werkdag vol gedoe heb ik nu een enerverende dag vol belevenissen

Het maakt een wereld van verschil. Wat bemerk jij?

  

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.