Als je halverwege de interesse verliest
14 november 2023 
2 min. leestijd

Als je halverwege de interesse verliest

Begin jij telkens vol enthousiasme aan iets nieuws (een boek, een cursus, een artistiek of sociaal project)? En verliest jij dan halverwege de interesse? Heel eerlijk...?

Lees verder, want dan gaat dit stuk over jou. 

Je bruist vaak van de ideeën. 

In het begin ben je volledig gefascineerd. Je hebt bakken met energie. Je kunt zelfs niet stoppen, want in je hoofd ploppen de ene na de andere ideeën op. 

Maar zodra de routine erin sluipt, ga je je vervelen. 

Halverwege lijkt het alsof je met die enorme fascinatie in het drijfzand wegzakt. Het gevolg: je blijft zitten met half afgemaakte projecten, want jij hebt je nieuwe blinkende project alweer gevonden. 

En daar voel jij je schuldig over, want je hebt geleerd dat je hoort af te maken waar je aan begonnen bent. 

Ben jij dit? Dan is er wellicht nog meer dat je herkent: 

  • Van jou mogen er gerust 72 uur zitten in een dag. 
  • Overwhelming, daar heb je regelmatig last van. Maar als je te weinig prikkels krijgt, dan voel je je nog veel beroerder. 
  • Je staat te boek als activistisch. Je hebt namelijk voortdurend ideeën om iets te verbeteren of veranderen. Zomaar iets doen voor het geld vind jij dan ook onbevredigend. Je wil iets bijdragen. 
  • Mensen om je heen sporen je aan dat je voor één ding moet kiezen. Een focus kiezen, dat is het toverwoord. Maar dat kún jij helemaal niet, al heb je dat vaak geprobeerd. 

Je behoort tot een specifieke groep. Jullie passen in geen enkel hokje, want jullie vormen zelf een hokje.

Deze groep blinkt uit in verschillende talenten en enorme nieuwsgierigheid. 

Er zijn allerlei benamingen voor dit type mensen. In de Verenigde Staten spreken ze van multipotentialists, in België is dankzij het baanbrekende werk van Silvia Derom creatieve generalist een bekende term geworden. High Sensation Seeker (HSS) is ook een term die hierbij past. 

Je bent in ieder geval een creatieve duizendpoot en begint graag aan iets nieuws. Vaak oordeelt de buitenwereld kritisch over de grote hoeveelheid ideeën en plannen die nogal ongericht lijken te zijn. Je sleept een karrenvracht aan onafgemaakte projecten achter je aan. 

In de quilt- & handwerkwereld noemen ze dat UFO’s: unfinished objects. 

Dikke kans dat je elke keer teleurgesteld raakt over jezelf. Jouw kritische stem roept dat jij iemand bent die nooit iets afmaakt en steeds voortijdig afhaakt. 

Toch hoeft dit alles helemaal niet een probleem te zijn. Jouw halve projecten zijn zaaibedden, waar heel veel plantjes groeien. Er komt altijd wel wat naar boven dat uiteindelijk vrucht zal dragen. Het ene is vaak het voorwerk voor het andere. 

Waar anderen snel overdonderd raken door de vele projecten of aspecten van een baan, is die veelheid net dat wat jou geboeid en geïnspireerd houdt. 

Als er iets nieuws te ontdekken is, dan sta jij als een gretige labrador vooraan. 

Dat heeft veel voordelen. Want die waaier aan interesses betekent waarschijnlijk ook dat jij makkelijk ideeën uit verschillende werelden bij elkaar kan brengen. Dat is precies hoe innovaties ontstaan, namelijk door kruisbestuivingen. 

Je bent geen mislukkeling en je hoeft niet gefixt te worden. 

Wat je wel doet: een fascinerend verhaal maken over al die interesses. Je laat zien hoe bruisend jij bent, met alle toverballen in jouw brein. 

Stel je eigen regels op, omarm je UFO's en creëer je eigen pad. Want juist jouw fascinaties maken je ook super aantrekkelijk. Ga stralen, want met je eigen verhaal creëer je ook je eigen leven, waarin jij helemaal gelukkig bent. 


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.