Borstels op stelen
Soms flap ik er een vooroordeel uit, waar ik zelf meteen van schrik. Zoals die ene keer dat ik tegen mijn tandarts riep dat ze echt een verschrikkelijk beroep had. Altijd maar dat millimeterige gepruts in andermans mond...

Welnee, lachte mijn tandarts (ze kent me). "Mijn behoefte aan grote gebaren leef ik uit op mijn muren met alabastine." Iets soortgelijks gebeurde er deze week toen ik de glazenwasser zag sjouwen met waterkabels. 

Sinds enkele jaren loopt hij niet meer te zeulen met ladders. In plaats daarvan sleept hij met kabels en meterslange uitschuifbare stengels, waardoor water sproeit. "Het is zeker heel saai werk geworden", schetterde ik.

De romantiek van de glazenwasserij schuilt toch in de onverwachte aanblik vanaf de eerste etage.

Maar nee, net als de tandarts keek de glazenwasser daar zelf heel anders tegenaan. 

Zijn werk was nu veel veiliger geworden. Voorheen werden ze altijd gevraagd om nog even dat dakraampje op het schuine dak mee te nemen. Of om even op de vensterbank te gaan staan, zodat ze ook nog even het zijraampje van de erker konden doen.

Altijd 'even'.

Maar juist omdat de routine erin sluipt is 'even' levensgevaarlijk, zei de glazenwasser. En mocht hij door 'even' een fatale misstap doen, dan was hij niet verzekerd. 

De borstels op stelen hadden zijn vak wel grondig veranderd, beaamde hij. 

Maar als glazenwasser keek hij er met een hele andere ogen naar dan ik als buitenstaander. Na dit praatje liep ik glimlachend verder. Praatjes maken ons gelukkig, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. En deze small talk op straat vormde voor mij weer eens de bevestiging daarvan.

Daarnaast haalde ik er nóg iets uit.

Met wie je ook spreekt, professionals houden bijna altijd enorm veel van hun vak. Logisch natuurlijk, want ze hebben er niet voor niets voor gekozen. Wat voor een ander verschrikkelijk lijkt - gemillimeter in monden - is voor praktijkkenners vaak geweldig interessant. 

En als je hen daarnaar vraagt, heb je bijna altijd een prachtig verhaal. 

Dus, gooi je vooroordeel er eens in vandaag. 

Zet grote verwonder-ogen op. En ontdek welk verhaal je daarmee vangt.   


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.