Acht redenen om een narratief coach in te schakelen voor je verhaal
21 oktober 2023 
2 min. leestijd

Acht redenen om een narratief coach in te schakelen voor je verhaal

Waarom zou je bij een narratief coach aankloppen voor je verhaal? Acht redenen om met narratieve coaching je verhaal te ontwikkelen en je zelfvertrouwen te verbeteren.

Narratief betekent ‘verhalend’, waarbij allerlei verschillende invalshoeken mogelijk zijn. Want het gaat om het graven in je verhaal, maar ook het vormgeven en verder ontwikkelen van het verhaal.

Waarom schakel je een narratief coach in?

1. Onafhankelijk

Allereerst kan een narratief coach je helpen je verhaal te vertellen zonder bevooroordeeld te zijn. Een coach heeft  geen emotionele betrokkenheid bij je verhaal en kan onafhankelijk teruggeven wat hij of zij hoort en ziet.

2. Vertrouwelijk

Een narratief coach biedt een veilige ruimte om je verhaal te delen zonder te worden veroordeeld of bekritiseerd. Je kunt veilig je verhaal delen zonder je zorgen te hoeven maken over je persoonlijke informatie.

3. Helder

Een coach kan je met narratieve coaching helpen bij het structureren van je verhaal, waardoor het duidelijker en gemakkelijker wordt om te begrijpen wat er speelt. 

Je krijgt weer zicht op wat je nu echt wil en wat nog belemmeringen zijn. Je gaat oude patronen doorbreken en nieuwe mogelijkheden zien. Je komt vaak uit op andere sporen, waar je nooit eerder aan had gedacht.

4. Emoties

Coaches zijn getraind om te luisteren en kunnen je helpen je verhaal te vertellen zonder onderbroken te worden. Ook kunnen ze je helpen bij het uiten van emoties en gevoelens in je verhaal. 

5. Doelgericht

Coaches zijn er om je te ondersteunen en te helpen bij het bereiken van je doelen en het verwezenlijken van je verhaal. Ze kunnen je motiveren om je verhaal te vertellen en om de nodige stappen te zetten om je doelen te bereiken. 

6. Zelfvertrouwen

Een narratief coach kan je helpen bij het ontwikkelen van meer zelfbewustzijn. Door je verhaal te delen met een coach en de daaropvolgende feedback, groeit je zelfvertrouwen in je presentatie en je communicatievaardigheden.

7. Inzichten

Een narratief coach kan je nieuwe inzichten geven die je helpen om je verhaal op een andere manier te bekijken. De coach kan je helpen bij het ontwikkelen van strategieën om bepaalde problemen of uitdagingen in je verhaal aan te pakken. 

8. Feedback

En natuurlijk kan een narratief coach je waardevolle feedback geven over je verhaal en je helpen bij het verbeteren van de presentatie.

Wanneer zet je narratief coaching in?

  • Als je aan het begin staat van een nieuwe fase en je weet niet hoe.
  • Als je een nieuwe start wil maken en ook ergens afscheid van moet nemen.
  • Als je wil ontdekken wat je werkelijk bent en wat je te doen hebt.
  • Als je je rode draad wil leren kennen.
  • Als je zoekt naar de betekenis van de gebeurtenissen in je leven.
  • Als je patronen in je leven beter wil begrijpen.

Welke methoden zijn er voor narratieve coaching?Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.