Narratieve coaching, wat betekent dat?
20 september 2023 
2 min. leestijd

Narratieve coaching, wat betekent dat?

Narratieve coaching, wat betekent dat? En wat kan het jou opleveren? Lees hier meer over de rol van storytelling bij jouw persoonlijke ontwikkeling. 

Jij bent toch narratief coach? Waarin verschilt dat van andere vormen van coachen? 

Een vraag die mij vaak gesteld wordt. Het simpele antwoord: bij deze manier van coaching benaderen we 'het leven' als een 'verhaal'. 

In dat verhaal ben je één van de personages, namelijk de held. Je hoeft jezelf helemaal niet een 'held' te voelen, want deze aanduiding klinkt nogal groots. Het is bij narratieve coaching de aanduiding voor degene die de verandering ondergaat. En in dit geval ben jij dat zelf. 

We onderzoeken jouw rol in relatie tot andere personages, zoals de 'draak' en de helpers. 

Aan de hand van de STER-formule diepen we jouw verhaal uit. Wat is de beginsituatie? Welke obstakels of tegenslag horen erbij? Wat staat er op het spel? En welke betekenis verbind jij hier uiteindelijk aan?Verhalen hebben ook een min of meer vaste verhaalstructuur en bestaan uit meerdere lagen. Er is een ooit, een nu en een straks. In een coachtraject onderzoeken we de verhaalelementen, de verhaalstructuur en de verhaallagen van jouw situatie. Op het werk, in de familie, in zichzelf. 

Dit alles helpt niet alleen om jouw verhalen weer in een perspectief te zien, maar het helpt ook om jouw binnenstebuitenverhaal te ontrafelen. Zo noem ik het kernverhaal, dat je jezelf steeds weer opnieuw vertelt.

De verhalen leggen vaak de noodzaak bloot tot verandering. En je ziet wat er nog ontbreekt om jouw gewenste verhaal daadwerkelijk te gaan leven.

Worstel jij met jouw verhaal? 

Is het tijd om afscheid te nemen van een oud verhaal? Lukt het (nog) niet om de overstap te maken naar het nieuwe verhaal dat veel beter past? Dat is wat je gaat onderzoeken in dit proces, waarbij schrijven een grote rol speelt.

Narratieve coaching werkt het beste in drie stappen. 

1. Verkennen

We starten met bij het verkennen van de contouren van jouw verhaal aan de hand van creatieve werkvormen.

2. Onderzoeken

Vervolgens schrijf je het verhaal uit, aan de hand van de opzet die we gemaakt hebben of aan de hand van gerichte opdrachten en methodes, zoals de STER-formule. Tussendoor geef ik feedback op het geschrevene. De aanscherping leidt ertoe dat het verhaal steeds beter wordt en bij jou past. Ook krijg je onderweg heel veel inzichten over je patronen, je reacties erop en een alternatief script.

  • Je gaat de rode draden zien in jouw leven en ziet ook wat je te doen hebt om patronen te doorbreken. 
  • Als sparringpartner ben ik er voor jou. Fijn als je je wel eens eenzaam voelt in je werk en de steun mist. 
  • Je krijgt niet alleen meer schrijfplezier, maar je leert ook woorden geven aan gedachten en gevoelens waar je eerder niet bij kon komen.

3. Delen - of niet

Aan het einde van het traject ben je klaar om jouw verhaal te delen, als jij dat zou willen. Ook hierbij onderzoeken we op welke manier je dat doet, zodat het helemaal bij jou past. 

Maar je kan het verhaal ook bij jezelf houden of alleen met je naaste kring delen. Het is tenslotte jouw binnenstebuitenverhaal.

Meer weten of dit bij jou past?

>> Kijk hier: narratieve schrijfcoaching

Op jouw verhaal!Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.