Een beetje genialiteit van Albert, Georgia of Leonardo
20 december 2021 
2 min. leestijd

Een beetje genialiteit van Albert, Georgia of Leonardo

Ik hou van verhalen over creatieve uitblinkers: kunstenaars, wetenschappers, uitvinders en wat al niet meer. Supergeniale persoonlijkheden als Leonardo da Vinci, maar ook mensen van nu. 

Mensen die een gemeenschap opbouwen, een eigenzinnig pad kiezen om hun idee groot te maken of met succes een onderneming leiden. 

Van creatieve hoogvliegers kun je veel leren.

Ook als je zelf niet zo'n supertalent hebt.

Want niet iedereen hoeft een Leonardo da Vinci te zijn. Of anders een Georgia O'Keeffe, een Albert Einstein of een andere geniale geest. 

Wel kun je uit hun levenswijze en manier van werken ontzettend handige aanwijzingen destilleren om zelf geweldige dingen neer te zetten. Want wat zij gemeen hebben is het volgende.

Ze kennen hun eigen creatieve gebruiksaanwijzing.

De afgelopen jaren heb ik tal van inspirerende mensen ontmoet en vaak ook hun verhalen opgeschreven. Uit hun verhalen heb ik geleerd dat het enorm helpt als je weet hoe het creatieve proces precies verloopt.

Op die manier weet je precies welke stappen je zet om te beginnen, ideeën op te doen en de eindresultaten neer te zetten waar je van droomt.

Er is namelijk geen olifantenpaadje om snel iets belangrijks in de wereld te zetten. 

Creatieve mensen weten dat. Er is geen kant-en-klaar recept dat altijd garanties biedt. Je zult die weg zelf moeten vinden en tot een begaanbaar pad moeten maken. En dat gaat met vallen en opstaan. 

Ga daarom voor de langere termijn met je doelen en talenten.

Dat vraagt tijd, maar dan kun je uiteindelijk wel het verschil maken. 

Ook een duidelijk doel helpt enorm als je tot de beste creatieve resultaten wilt komen.  'Een bijdrage leveren aan de maatschappij’ is te vaag, net zoals ‘meer vrijheid hebben’. 

Vervolgens help je jezelf enorm vooruit als je werkt vanuit je eigen nieuwsgierigheid. Vraag jezelf af wat er interessant aan is. Bedenk hoe je ervan groeit of je iets nieuws leert. En verwonder je over wat er daarna gebeurt.

Tot slot moet je je creatieve werk als iets belangrijks beschouwen.

Dat vraagt om commitment. De kans dat je het daadwerkelijk doet, groeit als kool als je iets iedere keer op dezelfde plek en op hetzelfde tijdstip doet. Het is nu eenmaal moeilijker om tegen jezelf te zeggen ‘ik sla een keer over’ als je een vast tijdstip voor hebt bepaald. 

De meeste mensen passen zich als een kameleon aan hun omgeving aan. Ze doen wat van hen verwacht wordt en leiden een kabbelend leven. 

Het is echter de vraag of ze daarmee trouw zijn aan zichzelf. Daardoor hebben ze vaak last van een groot energielek, waardoor er veel minder uit hun handen komt dan mogelijk is. 

Volg liever je eigen weg, ook als dat een moeilijk pad is dat nog nooit eerder bewandeld is. 

En dan is er nog iets dat Leonardo, Albert en Georgia met elkaar gemeen hebben. Het zijn geen doorsnee mensen die achterover leunen.

Ze weten dat hun verhaal zich onderscheidt van anderen. 

Dus deel je ideeën, je werk en je talenten. Werk vanuit je persoonlijke betrokkenheid en je eigen stijl. En inspireer met je eigen verhaal.Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.