Waarom vrijheid voor mij belangrijk is
20 oktober 2023 
2 min. leestijd

Waarom vrijheid voor mij belangrijk is

Leef en creëer je verhaal, dat is een van mijn motto's. Dat gaat over de keuze voor vrijheid en je mogelijkheden om het stuur in eigen handen te nemen. Hoe heb ik zelf ontdekt dat vrijheid voor mij belangrijk is?

Vrijheid klinkt heerlijk.

En tegelijkertijd heb ik er ook mijn bedenkingen bij.

De vrijheid om nooit meer te hoeven werken spreekt mij bijvoorbeeld totaal niet aan. Werken is een manier om mezelf te ontwikkelen en van betekenis te zijn voor anderen. 

De vrijheid om op Bali te gaan wonen of een andere exotische bestemming, dat is het al evenmin. En dat is niet omdat ik niet van reizen houd. Ik voel me enorm verbonden met de mensen om me heen; die diepe vriendschappen koester ik.

Wat dan wel? 

Ik houd van de vrijheid om mijn eigen pad te kiezen.

Daarmee kan ik mijn leven zelf vormgeven. 

Ik kan naar bed gaan en opstaan wanneer ik wil, ik kan mijn eigen werkplek kiezen, evenals mijn eigen klanten, mijn eigen methodes, mijn eigen vormgeving, mijn eigen website inrichten als mijn persoonlijke imperium en nog veel meer.

Kortom, ik werk met liefde en doe het heel erg op mijn persoonlijke manier.

Het was bijna vijftien jaar geleden ook de belangrijkste reden om ondernemer te worden. Bij het bedrijf waar ik toen in dienst was, had ik de meest fantastische collega's die ik me wensen kon. 

Maar ik voelde me ook klemgezet, omdat ik helemaal in het gareel zat.

Opleidingsuren, werkuren, vakantiedagen, alles stond vast. De werkelijkheid liet zich zelden vangen in declarabele uren, dus het was iedere dag puzzelen om de administratieve klus rond te krijgen. 

Ondertussen was ook de betekenis zachtjes uit mijn werk gesijpeld. 

Ik had niet meer het gevoel dat ik ergens aan bijdroeg. Ik hoorde wel ergens bij, maar ik had geen grotere bijdrage. Dat brak me op.

Toen ik een spontane en zeer interessante schrijfopdracht kreeg aangeboden, nam ik een al even spontaan besluit. Ik zegde mijn baan op en sprong in het diepe met mijn eigen bedrijf. 

De vrijheid om mijn eigen uren in te richten, opende mijn wereld. Want het zijn niet alleen mijn uren, het is ook mijn leven.

Als zelfstandig ondernemer heb ik de mogelijkheden om mijn werk precies zo in te richten dat het past bij mijn talenten en interesses, mijn Zone of Genius. Dat zijn nogal veel interesses, dus daar heb ik mijn handen vol aan. 

Die creatieve veelzijdigheid is precies mijn ondernemerskenmerk geworden.

Ik reis veel, bezoek musea en maak lange wandelingen door heel Nederland met vriendinnen. Jaarlijks ga ik op solotrip naar Parijs en bezoek ik events rondom creatief denken en storytelling. Ook schrijf ik aan mijn nieuwste boek over een betekenisvol leven. 

Het mooiste: ik mag dit allemaal tot mijn 'werk' rekenen, terwijl mijn hart gaat zingen.

Ik heb ontdekt dat dit gewoon kan: je beste leven leiden door je vleugels uit te slaan en te gaan vliegen. Kleur bekennen, je eigen wereld van betekenisvol werk creëren en de spelregels naar je hand zetten.

Het is een mission possible.

Vrijheid gaat voor mij over sturing geven aan je leven. 

Daarmee geef je ook het beste aan anderen. Ik heb daarom ook een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van mijn vakgebied, schrijven en storytelling. Als ondernemer kan ik daar veel ruimte voor vrij maken.

Bovendien heb ik mij aangesloten bij de Vrijheidsondernemers van Jeanet Bathoorn, samen met mensen die er precies zo over denken als ik.

Wil je ooit weer terug in loondienst, wordt er wel eens gevraagd.

Ik denk dat je het antwoord wel kan raden. Werken vanuit het hart in plaats van het vaste stramien, op mijn eigen creatieve voorwaarden: deze vrijheid wil ik nooit meer kwijt.

Ik ging hierover ook met Jeanet Bathoorn in gesprek. 

>> Het interview bekijk je hier.
Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor ben ik gespecialiseerd in storytelling. Ik werk met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.