Van idee naar creatief concept: hoe je een lumineus idee vertaalt naar een werkbaar plan
19 juli 2023 
3 min. leestijd

Van idee naar creatief concept: hoe je een lumineus idee vertaalt naar een werkbaar plan

Ben jij klaar om jouw geniale idee om te zetten in een werkbaar en creatief concept, zoals een online programma of een innovatief concept? 

Het lijkt een grote uitdaging, maar met het juiste systeem en slimme handvatten ga je jouw droomproject tot leven wekken. Als je een idee bedenkt voor een nieuwe dienst, training of programma, kun je helemaal in vuur en vlam raken. 

Vervolgens zie je vaak als een berg op tegen de uitvoering.

Want je denkt dat het te veel werk oplevert. Of je ziet vergelijkbare ideeën en concepten opduiken en voelt je ontmoedigd om iets onderscheidends te ontwikkelen. 

Dat soort gedachten heb ik ook als ik eraan begin. Maar ik weet dat het met het juiste systeem en de goede creatieve mindset heel goed te doen is. 

Ook weet ik dat ik niet alleen energie krijg van het eerste idee, maar ook van het creatieproces zelf. 

Zo kreeg ik het de afgelopen jaren voor elkaar om voor mijn online academie tien programma’s en trainingen te ontwerpen op het gebied van schrijven met plakkracht, storytelling en creatief denken. Ook bedacht ik de Winterschool en Summerschool voor Verwondering. 

Dankzij enkele vaste stappen is het mogelijk om elk idee om te zetten in een uniek en onderscheidend creatief project. 

Want of je nu bezig bent met de eerste ideeën of met de afronding, overal gelden de principes van creatief denken: de combinatie van flexibel denken in mogelijkheden met stug doorwerken en telkens de reality check doen. 

Het is je gedachten de vrije loop laten én actie ondernemen om het concept uit te voeren. Want een idee op zichzelf is niets, ook al is het nog zo briljant. 

Het is eigenlijk als het bewandelen van een lemniscaat: van ideeënrijkdom ga je naar structuur en weer terug. 

Maar laten we starten bij het begin.

Want het uitwerken van een creatief concept is als het bouwen van een huis. 

Dat begint met een stevige fundering en gaat verder met het leggen van stenen en het plaatsen van muren. Het eindigt met het toevoegen van aansprekende details om het helemaal af te maken. 

Die fundering is jouw visie én de behoeften van jouw toekomstige lezers, deelnemers of gebruikers. In die overlap, daarin zit het succes. Mensen kopen een lonkend perspectief voor zichzelf én jouw visie op de oplossing. 

Allereerst is het belangrijk om vanaf het begin de gebruikersbehoeften heel serieus te nemen en meteen op te nemen in je concept. Het gaat niet om jouw geniale idee of oplossing, maar om het werkende resultaat voor je afnemers. Bedenk daarom wat jij wil en wat jouw toekomstige lezers of gebruikers willen. 

Doe uitvoerig onderzoek naar hun onderliggende behoeften en zet op basis daarvan een rode draad uit. Pas als jij weet wat je klant beweegt, kun je iets creëren wat je deelnemers werkelijk raakt. 

Ook een duidelijke structuur is essentieel voor een succesvol project. 

Een stevig frame geeft niet alleen overzicht, maar ook richting aan het proces. Je krijgt er namelijk vanzelf weer nieuwe ideeën door. Maak gebruik van beeldspraak om nieuwe verbanden te leggen en je concept daarmee te verrijken. 

Een goede manier om die structuur te vinden is door jouw idee op te schrijven in 10 zinnen. 

Deze zinnen formuleer je niet als titels maar als vragen. Zo heb je een inhoudsopgave als leidraad voor jouw creatieve concept. De vragen zetten bovendien je hersenen in beweging, want vragen lokken antwoorden uit. 

Maak vervolgens een logline, een korte, pakkende samenvatting van jouw creatieve concept. 

Een logline helpt je om de kern van je concept te pakken te krijgen en het op een overtuigende manier te presenteren. De logline van Harry Potter luidt bijvoorbeeld: “Een jonge weesjongen ontdekt dat hij een tovenaar is en moet het opnemen tegen een kwaadaardige tovenaar die zijn ouders heeft vermoord." 

Het is denken in vaste formats én telkens weer speelsheid toevoegen, waarbij je opnieuw die lemniscaat bewandelt tussen verbeelding en uitvoering. 

Visualiseer bijvoorbeeld jouw idee door te spelen met kleuren, fonts, beelden en lettertypen. En maak het vervolgens weer concreet door een zo eenvoudig mogelijk logo te maken. 

Richt je op jouw doelgroep en omschrijf die heel precies. 

Maak op basis daarvan meteen in het begin van het ontwikkelproces al een verkooppagina die niet alleen de inhoud, maar ook het gevoel van jouw concept overbrengt. 

Tot slot nog een laatste tip. Het is slim om in je ontwerp meteen rekening te houden met principes uit de gedragspsychologie. Kleine succesmomenten, directe beloningen en het aanwakkeren van nieuwsgierigheid stimuleren je deelnemers om verder te gaan met het programma en de training vol te houden. 

Bij de afronding van het ontwikkelproces breng je uiteindelijk alles met elkaar in balans. Vorm en inhoud moeten samen een overtuigend geheel zijn, waarbij de onderdelen elkaar versterken. 

Dus pak een pen, open een leeg document of begin met tekenen.

Geef jouw creativiteit de ruimte. 

Laat je niet afschrikken door de uitdagingen die voor je liggen, maar houd vast aan je idee. Met de juiste tools en mindset kan jouw idee uitgroeien tot een werkbaar en succesvol concept. Wie weet wat voor prachtige dingen eruit voort komen.






Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.