De dag dat ik mijn mobiele telefoon vergat
27 november 2017 
1 min. leestijd

De dag dat ik mijn mobiele telefoon vergat

Hoe help je om de eenzaamheid van ouderen even te doorbreken? Op de dag dat ik mijn mobiele telefoon thuis liet liggen ontdekte ik dat dit simpeler was dan gedacht.

Eenzame mensen: je weet dat ze er zijn, maar je ziet ze niet. En als ik ze wel zou kennen, weet ik niet goed hoe ik een eerste stap kan zetten om in contact te komen. Wat vraag je dan eigenlijk? ‘Bent u misschien eenzaam en zal ik u gezelschap houden?’ 

Maar soms blunder je jezelf een weg door je dagelijkse leven en hoef je je met dat soort bespiegelingen helemaal niet bezig te houden. 

Zoals op die dag dat ik hals over de kop van huis vertrokken was en daardoor mijn mobiele telefoon thuis had laten liggen. 

Balen, want op het moment van ontdekking zat ik in een bus in een onbekende stad, die zich door onbekende woonwijken heen kronkelde. Dat was eigenaardig. Volgens de reisgegevens die ik me nog kon herinneren zou ik maar een klein ritje met de bus maken. 

Jammer dat ik nu die telefoon niet had, want nu kon ik de reisplanner niet raadplegen. 

Ik speurde om me heen naar een geschikte persoon om te vragen of ik in de goede bus beland was “Jazeker, u zit goed”, verzekerde de oude mevrouw in de bank achter mij. 

“De bus maakt een korte en lange ronde, en u zit nu in de lange ronde. Ik moet zelf ook helemaal naar het eindpunt, maar ik kies voor deze bus omdat die veel rustiger is.”

We hadden dus tijd genoeg, stelden we vast.

En zo raakte ik in gesprek met deze mevrouw die vervolgens een groot deel van haar levensverhaal vertelde. Man verloren, rollator vanwege haar overgewicht, verhuisd naar een nieuw onderkomen, geen geld voor vloerbedekking en gordijnen, operatie, eenzaamheid. Nu was ze op weg naar de soos van het Leger des Heils. Daar zocht ze wat gezelschap, maar echt leuk was het daar evenmin. Ze werd er zelfs gepest. 

Ik werd enorm treurig van haar relaas. Wat was haar leven zwaar. In een opwelling vroeg ik haar waar ze blij van werd. Ze klaarde op en vertelde over haar parkiet waar ze zo van genoot. En ze zou heel blij zijn als ze dit jaar genoeg geld had voor een échte kerstboom. 

Het laatste stuk van de busrit waren we allebei stil. Maar bij het verlaten van de bus bedankte ze me ineens voor het stellen van die laatste vraag over waar ze blij van werd. 

Ze klonk aangedaan. De vraag maakte haar hele dag goed, voegde ze nog toe. En die van mij ook.

Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.