Voortsudderend verhaal? Maak jezelf nieuwsgierig naar de afloop
28 oktober 2022 
2 min. leestijd

Voortsudderend verhaal? Maak jezelf nieuwsgierig naar de afloop

Een verhaal over twee okapi's op wereldreis die een groot harig monster bevechten. Dat klinkt als een fabel, die bij jong en oud tot de verbeelding kan spreken. Toch kwam de schrijver er niet uit. Daarom raadpleegde ze me voor advies.

Ze had het gevoel dat het verhaal niet tot leven kwam. Het sudderde maar door.  

Zo verliep ook het schrijfproces. Vol goede moed begon ze aan het verhaal dat elke keer weer verder geschreven wilde worden. Ze was gefascineerd door okapi's, de bosgiraffen uit centraal Afrika, die met hun lange blauwe tong hun eigen oren kunnen schoonlikken. 

Totdat ze het verhaal ontevreden weer terzijde schoof. Dit was het niet. 

Zo ging het al jaren, vertelde ze. Ze kwam er niet meer uit.

Het opmerkelijke was dat ze ook blogs schreef, waarbij ze geen enkele last had van bloedeloze teksten.

Als ze een idee had, begonnen haar gedachten te ratelen. 

Ze vertelde hoe ze haar gedachten al schrijvend nauwelijks kon bijhouden. Haar geheim? Ze was zelf altijd enorm nieuwsgierig naar de afloop. Maar met haar fabel was dat anders, zei ze. 

Misschien moest ze voor één okapi kiezen in plaats van twee. Dat zou dan een jong dier worden dat er tegenop zag om een grote sprong te wagen. 

Door het toch te doen zou deze okapi meer over zichzelf ontdekken.

Wat dan, vroeg ik. Dat waar ze zo bang voor was, viel meestal enorm mee, zei ze. Zo had ze dat ook in haar eigen leven ervaren. 

Iets nieuws creëren gaat bijna altijd gepaard met ongemak. Als je dat gevoel herkent, kun je daar informatie uit halen. Onzekerheid en misschien ook angst vertellen je vaak iets over je grenzen of onvervulde wensen.

Een fabel over de grote sprong, dat klonk als een sterk idee. 

Het zou het voortkabbelende verhaal in een klap in ieder geval een stuk doorleefder en spannender maken. Dat vond de schrijver ook. Ze kreeg er ineens weer zin in: ontdekken hoe het verhaal zich verder ging ontwikkelen. 

Worstel jij ook met een verhaal dat maar voortsuddert? In je persoonlijke leven? Een verhaal dat je ontwerpt voor een opdrachtgever?

Het onbekende drijft ons voort, want zo zijn we geprogrammeerd. Daarom een fabuleuze tip: wat gebeurt er als jij nieuwsgierig bent naar hoe het verder gaat?
Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid.