Eigen stem |  Eigen verhaal
29 februari 2024 
1 min. leestijd

Eigen stem | Eigen verhaal

Hoe zorg je ervoor dat je teksten zo aantrekkelijk zijn dat ze blijven plakken bij je lezers en dus echt iets voor je doen?

Het antwoord is simpel. Door jezelf te zijn.

Je eigen stem is het enige dat je van anderen onderscheidt. Mensen willen jouw persoonlijkheid, zeker in tijden van AI-tools die op commando allerlei zielloze teksten uitbraken. Je toegevoegde waarde zit in het verwoorden van je eigen kijk op de wereld. 

Tegelijkertijd is dit voor veel mensen het allermoeilijkste. Op papier jezelf durven zijn, is superspannend. En op social media speelt dat al helemaal: Slechts 5% van de mensen plaatst eigen stukken op LinkedIn. 

In mijn activiteiten als storycoach kom ik heel wat obstakels tegen waardoor mensen liever niet over zichzelf vertellen.

Je vindt het bijvoorbeeld het lastig om tot de kern te komen, omdat je een heldere focus mist in je werkende bestaan.  Vooral als je een type bent met duizend-en-één interesses vraag je je af waar je moet beginnen.

Want hoe haal je de rode draad eruit als je een grillige loopbaan hebt of een veelheid aan activiteiten ontplooit? Of als je in alles wel een beetje goed bent, maar nergens echt in uitblinkt? 

Toch is er maar één belangrijke vraag: waar ga je van aan?

Zelf denk ik namelijk dat iedereen iets heeft waardoor je ogen weer gaan sprankelen. En dat ene, dat is ook de rode draad. Je kunt nog zoveel verschillende dingen leuk vinden, het is allemaal jij.

Het vraagt dat je telkens weer iets van jezelf laat zien en daarop jezelf weer ontwikkelt. Het is een verhaal dat nooit af is. Je kunt er altijd over blijven schrijven. Storytelling is heel persoonlijk, dus je kunt het verhaal niet van anderen zomaar overnemen.

Om die reden is jouw verhaal onderscheidend. Je blijft dicht bij jezelf en waarom het van waarde is voor de ander.

Deze verhalen, met die emotie, met jouw stem, die zullen ook anderen onmiddellijk raken.

Die verhalen brengen mensen samen, omdat de lezer of luisteraars zichzelf weerspiegeld zien. Het geeft diepgang, omdat je je ware zelf laat zien.

Ontdek waar je warm voor loopt. En omarm wie je zelf bent.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.