Het is verleidelijk om te denken dat grote sterren al vanaf jonge leeftijd op weg waren naar het podium en wisten wat hen te doen stond Vaak blijkt echter het tegendeel waar te zijn.
Neem bijvoorbeeld Hans Klok, die zichzelf beschreef als een onzichtbaar kind. Niet goed in sport, geen uitblinker op school en niet bijzonder populair. Totdat hij iets ontdekte waar hij wel goed in was: goochelen.
Hij had er als tiener een groot talent voor, maar hij schaamde zich. Konijnen uit hoge hoeden toveren, dat was niet waarmee hij hoge ogen dacht te gooien bij zijn leeftijdgenoten.
Zijn fascinatie voor het ongrijpbare liet hem echter niet los.
Hij ging door en oogstte steeds meer bewondering.
Zijn carrière als artiest bracht hem onder meer naar Las Vegas, waar hij avond aan avond optredens gaf. Nooit had hij durven dromen dat hij, dat jochie uit Purmerend, zou uitgroeien tot The fastest magician of the world.
Een bescheiden leven op de achtergrond, dat is ook de start van een andere wereldberoemde Nederlander, Anton Corbijn. Hij groeide op in Strijen, een religieus dorp net onder Dordrecht. Zijn geboortegrond noemde hij in een interview een 'zwart gat', waar niets te beleven was.
Op afstand van waar het zich allemaal afspeelde raakte hij gefascineerd door de muziekscène. Als verlegen tiener durfde hij niet alleen naar een concert te gaan. Totdat hij een ingeving kreeg: wat nou als ik mezelf voordoe als fotograaf? Daar zou niemand van opkijken. Fotografen gaan immers meestal alleen te werk.
Hij leende de camera van zijn vader en maakte zijn allereerste foto.
Zijn kunstzinnige talent werd nog niet onmiddellijk gespot: hij werd afgewezen voor de Kunstacademie en volgde een jaar MTS Fotografie in Den Haag. Maar hij zette door en ontwikkelde een unieke stijl, die later door wereldberoemde popsterren omarmd werd. Zijn liefde voor fotografie en popmuziek kwamen samen.
Nog een derde voorbeeld: Adèle. Ze groeide op in Tottenham, een van de armste wijken van Londen. As kind had zij al een passie voor muziek en zong in lokale koren.
Op veertienjarige leeftijd ontdekte ze haar talent voor songwriting en begon haar eigen nummers te schrijven. Maar ze had een enorm gebrek aan zelfvertrouwen. Zowel haar stem als haar uiterlijk maakten haar enorm onzeker.
Maar het publiek dacht daar anders over. Adèle brak in 2008 door met haar debuutalbum 19. Haar krachtige stem en eerlijke teksten raakten een gevoelige snaar bij mensen over de hele wereld.
Het vinden van je eigen stem is een essentieel onderdeel van het proces om jezelf te laten zien aan de wereld.
Voelen waar je echt warm voor loopt, is daarbij cruciaal.
Voor Hans Klok was de ontdekking van zijn liefde voor goochelen de sleutel tot het vinden van zijn unieke stem. Hij omarmde zijn talent.
Anton Corbijn vond zijn stem door zijn verlegenheid te gebruiken als inspiratie voor zijn fotografische stijl. Daardoor ontwikkelde hij een geheel eigen herkenbare signatuur.
Voor Adèle draaide het om het accepteren van zichzelf zoals ze is. Ze vond haar kracht in haar eerlijke teksten, waarin ze haar emoties tot uitdrukking brengt.
Heel wat fotografen vinden het heerlijk om zich achter de camera te verschuilen en daarmee zelf onzichtbaar te blijven. Het is een manier om iets te kunnen doen zonder in de aandacht te staan. Tegelijkertijd is het een manier om hun eigen stem te vinden. Ook voor veel schrijvers is dat de manier waarop ze - in de luwte - hun stem vinden en hun verlegenheid overwinnen.
Het gaat er wel om dat je trouw blijft aan jezelf. En juist daarmee laat je een blijvende indruk achter.
Dit is een voorpublicatie uit het boek Expeditie Eigen Stem dat ik op dit moment schrijf met Anja Neubauer.