Als je jezelf saboteert met drama in je hoofd. En hoe je een groeidiamant wordt
03 februari 2022 
2 min. leestijd

Als je jezelf saboteert met drama in je hoofd. En hoe je een groeidiamant wordt

Maak je je zorgen over iets waar je geen controle over hebt? Krijg je buik- of hoofdpijn? Grote kans dat het angst is die je weer naar het oude vertrouwde wil sturen. Terwijl jij gewoon een groeidiamant bent.

Werk jij aan een eigen project, zoals een boek, een online programma of ander vrij werk? En houdt dat project je regelmatig uit je slaap, omdat je jezelf kwelt met allerlei gedachten over jou als maker?

Lees dan vooral even verder, over de schrijfster, de drijfzandfase en de groeidiamant.

Eerst de schrijfster, in dit geval Elizabeth Gilbert. Zij beschrijft in haar boek Big Magic hoe ze ‘vooruit fantaseert’ over slechte recensies. Ver voordat haar boek verschenen is, denkt ze werkelijk nooit meer iets fatsoenlijks te kunnen schrijven.

Zo was het ooit. Inmiddels herkent ze het als een moeilijke fase waar ze elke keer weer doorheen moet.

Dit is de drijfzandfase. 

Als maker ga je ineens enorm twijfelen. In je hoofd creëer je een hoop drama. Het is een natuurlijke menselijke reactie als je in aanraking komt met het onbekende.

Je wilt vervolgens toch maar niet dat boek afschrijven, die marketingactie doen of dat online programma presenteren. Vaak zit er een onderliggende angst onder.

Wat als ik toch niet goed genoeg ben? 

Zelf heb ik meermaals op het punt gestaan een training te cancellen omdat er bijna geen deelnemers waren. Buikpijn had ik ervan.

Een bemoedigende buddy hielp mij verder. Iemand die me zei gewoon nog even vol te houden. Op het laatste moment stroomden de deelnemers alsnog binnen.

De drijfzandfase die Elizabeth Gilbert zo beeldend beschrijft, komt ook terug in het bekende boek The Big Leap van Gary Hendricks. Hij beschrijft dat je bij iets nieuws je interne thermostaat (je vertrouwde instellingen over wat goed voor jou is) ineens veel hoger komt te staan dan je gewend bent.

Dat levert je allerlei ongemakkelijke gevoelens op over mogelijk succes. Onbewust ga je iets tegenstrijdigs doen om dat ongemakkelijke gevoel te ontmantelen. Daarmee kom je weer in de comfortzone terecht: bij je vertrouwde thermostaatinstellingen.

Je saboteert dus je eigen succes, welbevinden en geluk.

Hierbij enkele tips om een groeidiamant te worden

> Merk het patroon op wanneer het ongemakkelijk wordt. 

Wat zeg je telkens tegen jezelf als je iets nieuws doet?

Herken dat je van binnen bang bent om te falen. Onze angsten hebben te maken met de angst om buitengesloten te worden. En merk het harde oordeel op naar jezelf.

En trek je meteen ook minder van anderen aan. We hebben allemaal een beperkte hoeveelheid energie die we in ons leven kunnen inzetten, zegt Elizabeth Gilbert. Het is een verspilling om die energie te besteden aan gedachten wat anderen van je zouden denken.

> Werk vanuit je positieve intentie

Bedenk welke positieve intentie je hebt met je actie. Glimlach naar anderen. En naar jezelf. En voeg daarmee zelfzorg en liefde toe aan je gedachten.

Wat zou je higher self nu doen? Wat voor soort gedachten zou die persoon hebben? Welke patronen zou die hanteren? Of kan iemand anders al voorbeeldfiguur dienst doen?

Laat iemand je bij de les houden, zodat je door het proces van ongemak heengaat zonder dat je voortijdig afhaakt.

> Herken het, erken het en doe het toch!

Neem complimenten in ontvangst. Waardeer de dingen die op dit moment goed gaan. Dat maakt het ook makkelijker om te voelen dat het in je hele leven goed mag gaan.

Omarm een nieuw verhaal over de avonturen in je zone of genius.

Zie jezelf als een groeidiamant die mag stralen.

Vind een nieuwe legende of maak er zelf een over hoe jij van het leven geniet. En hoe jij dat doet in het volle gebruik van al het prachtigs dat jij te bieden hebt.


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.