Hoe staat jouw kompas afgesteld?
21 oktober 2022 
2 min. leestijd

Hoe staat jouw kompas afgesteld?

In organisaties is volop aandacht voor begrippen als waardengedreven leiderschap, ethische principes of authenticiteit. Maar deze woorden zijn loze kreten als er niet naar gehandeld wordt. Het boek 'Het Kompas van de Held' leidt je met vaste hand door de jungle van meningen, opinies en dilemma's.

Mag je nog wel het vliegtuig pakken voor een week Bali? Kun je eerst goed geld verdienen en daarna goede doelen spekken of een maatschappelijke rol op je nemen? Of moet dat hand in hand gaan?

Als je een beetje op mij lijkt, zal het je regelmatig duizelen. Want wanneer doe je eigenlijk het goede? Er zijn immers zoveel valkuilen en loerende monsters als het erom gaat om werkelijk de juiste keuzes te maken. 

Het boek Het Kompas van de Held van Titia Wolf en Rick Willemsen komt dan ook als geroepen. Een doordacht boek, dat bol staat met actuele voorbeelden en dilemma's. Veel stof tot nadenken dus.

Het kompas als persoonlijk navigatie-instrument

Presteren alleen is niet meer genoeg, we willen ook van betekenis zijn. Het boek bevat tal van hulpmiddelen om hiermee aan de slag te gaan, in organisaties en daarbuiten. 

Zo helpt het boek je om een persoonlijk navigatie-instrument te ontwikkelen aan de hand van drie invalshoeken: ethiek, leiderschap en storytelling. Ethiek gaat over de morele dilemma’s en hoe je trouw blijft aan jezelf en je waarden. Leiderschap gaat over richting geven, terwijl storytelling gaat over hoe je dat uitdraagt. 

Via het boek kun je bijbehorende formats downloaden om je publieke, professionele en persoonlijke waarden te noteren, het bijbehorende verhaal te schrijven en het actief en concreet te maken. Dat kompas raadpleeg je als je even de weg kwijt bent in de jungle van opinies, checkboxen of de meningen van mensen die ervoor doorgeleerd hebben. 

Wat heb je aan zo'n moreel kompas?

Heel veel. We hebben immers helden nodig die in de jungle van meningen gebalanceerde besluiten durven nemen, inspirerende verhalen vertellen en naar anderen luisteren. Met een helder moreel kompas ben je bovendien een krachtige inspiratiebron voor anderen. Niets zo besmettelijk als voorbeeldgedrag.

Als het bij een kompas blijft, dan is dat niet genoeg. Uiteindelijk komt het aan op goedgetrainde morele spieren om het juiste te doen, ook als niemand kijkt. 

Een ware held durft kleur te bekennen en zijn verhaal openlijk te vertellen, ook al levert dat risico’s op. Een held vertelt geen blabla-verhalen om zichzelf in een positief daglicht te zetten, maar gebruikt storytelling om vanuit het hart te communiceren. En vanuit het geweten, natuurlijk.

En als je toch buiten je boekje gaat? 

Met een scherp afgesteld ‘kompas van de held’ laat je het niet bij mooie woorden en ethisch besef, maar neem je de leiding om naar jouw waarden terug te keren. De waarden zijn namelijk blijvertjes.

Dikke aanrader, dit boek!

Boekgegevens:

Het Kompas van de Held, storytelling, ethiek en leiderschap door Titia Wolf en Rick Willemsen. Uitgever: Van Duuren Management, 2022Een eerdere versie van dit artikel is gepubliceerd op het platform Frankwatching: een ware held heeft zijn kompas scherp afgesteld.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.