Archetypen | Hoe ver zou jij gaan voor je missie?
09 november 2023 
2 min. leestijd

Archetypen | Hoe ver zou jij gaan voor je missie?

Caravaggio en Vincent van Gogh leefden in totaal verschillende tijdperken, maar hun levens hebben een paar opmerkelijke overeenkomsten. 
  • Beide kunstenaars stierven allebei op een verbijsterend jonge leeftijd, 37 jaar.
  • Caravaggio was ronduit een heethoofd, Van Gogh was evenmin makkelijk in de omgang.
  • Daarnaast waren het beiden bijzonder innovatieve kunstenaars, die met hun eigen visie op schilderkunst hun tijd ver vooruit waren en vele navolgers kregen.

Ze leverden ongekende doorbraken in de kunst en stonden bekend om hun enorme productiviteit. In hun eigen tijd werden ze niet begrepen door hun tijdgenoten.

Er is nog iets opmerkelijks: bij beiden zijn vermoedens van loodvergiftiging, al was dat niet hun enige gezondheidskwaal.

Vanaf de 15e eeuw gebruikten kunstenaars loodhoudende verf, loodwit genaamd. Zoals we nu weten, is lood een zeer giftige stof. Langdurig gebruik kan leiden tot agressiviteit en verschillende neurologische aandoeningen, waaronder depressie en wanen.

Op een gegeven moment kun je zelfs helemaal doordraaien. 

Achteraf weten we dat deze beroemde kunstenaars leden aan een beroepsziekte, die hen tot waanzin dreef. Wetenschappers die in 2010 de opgegraven botten van Caravaggio bestudeerden, ontdekten een ongewoon hoog loodgehalte.

Over Van Gogh gaat een verhaal dat hij zijn kwasten aflikte voordat hij een nieuwe verfkleur koos.

Zelf hadden Caravaggio en Van Gogh geen idee wat loodwit met hen deed. Ze leefden voor hun kunst, maar gingen er ook aan onderdoor. De loodvergiftiging staat symbool voor de offers die kunstenaars in het verleden brachten voor hun kunst.

Ze betaalden een hoge prijs voor hun creatieve uitingen.

De vraag is of zij hun werk met het toxisch lood hadden aangepast als zij dit geweten hadden. Marie Curie heeft met haar uitvindingen over radioactieve isotopen veel levens gered, maar stierf zelf vroegtijdig aan kanker. Had zij het anders gedaan als ze wist wat er precies op het spel stond?

Het zijn indringende vragen. Mocht je zelf kunstenaar zijn, dan hoef jij je nu geen zorgen meer te maken over loodhoudende verf. Maar er zijn wel andere risico's die om aandacht vragen als jij je ware zelf wil ontdekken.

Misschien houd je zelf – al dan niet bewust - een toxisch patroon in stand.

  • Misschien gaat het bij jou om de constante druk van perfectionisme.
  • Of om jouw hoofd dat altijd aanstaat, waardoor je nooit rust vindt.
  • Of je stuit telkens op weerstand als je onconventionele oplossingen aandraagt.

Dit alles vraagt om dappere momenten om je eigen verhaal te leven, met een scherp bewustzijn van de eigentijdse risico’s.

Want vaak kun je niet anders dan te doen waar je je toe geroepen voelt. Je moet op het speelveld blijven staan, terwijl anderen nog niet zien wat jij voor je ziet. Je laat je niet uit het lood slaan in giftige omstandigheden, ook niet als je daarmee een crisis veroorzaakt.

Ik wil je blijven aanmoedigen. Trouwens, als je je diepere drijfveren kent, kun je vaak niet anders.

Je leeft je eigen verhaal.

Blijf je visie volgen, omarm de uitdagingen en inspireer anderen met betekenisvolle verhalen.

Meer weten over je eigen drijfveren en het verhaal dat je daardoor leeft? Daarvoor heb ik een interessante quiz ontwikkeld.

➡️ Volg deze link: WELK VERHAAL LEEF JIJ?






Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.