Pak een extra nacht
20 september 2021 
1 min. leestijd

Pak een extra nacht

Binnenkort krijgen wij zo'n 25 gasten over de vloer, die bij ons thuis komen eten. Het mag gelukkig weer. Maar het is wel een logistieke uitdaging. Hoe krijgen we zoveel mensen aan tafel? Waar laten we alle benodigde spullen en gerechten?

Als ik iets creatiefs moet bedenken, word ik spontaan een uur eerder wakker.

Ik kauw op woorden.

Ik vecht een robbertje met mijn gedachten. En ik zoek naar overzicht. 

In elk hoofd woont een verteller die dagelijks (en ook ’s nachts) in de weer is om de zandbak met onze losse ervaringen te ordenen en toegankelijk te maken, schrijft breindeskundige Mark Mieras. 

En daarvan kun je maar het beste profiteren, want zo komen er ook betere ideeën tot stand. Het meeste werk wordt beter als je jezelf suddertijd gunt voor dat sorteerwerk.

Daarmee geef je ook zuurstof aan het onverwachte.

Als je naar jouw gevoel een zee van tijd hebt, worden je gedachten ruimer. 

Dat geldt eveneens voor schrijfwerk. Je hebt tijd om het nog eens na te kijken. Daar wordt je tekst bijna altijd beter van. 

Een geweldige tip las ik laatst in het boek Playmode van Barbara Tammes. 

Lever nooit iets in aan het einde van de dag, maar liever aan het begin van de volgende dag. “Denk niet in aantal dagen dat je hebt om iets af te ronden, maar in het aantal nachten”, schrijft Barbara. 

Gebruik een extra dag om je gedachten te laten waaien. Of liever nog, een extra nacht.                


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.