Stapel boeken met vlinders

Inspirerende boeken over storytelling

Wat zijn inspirerende boeken over storytelling? In deze lijst zet ik mijn persoonlijke favorieten bij elkaar.

# Storytelling voor Dummies

Storytelling voor Dummies is een bijzonder rijk boek over storytelling: breed opgezet en tegelijkertijd met verrassend veel diepte. Karen Dietz en Lori Silverman delen in dit boek een ongelooflijke hoeveelheid praktische tips en heldere voorbeelden. Zeer geschikt om te lezen als inleiding op het vakgebied van storytelling, maar ook voor professionals die storytelling al in de vingers hebben.

>> Storytelling voor Dummies (e-book) door Karen Dietz & Lori Silverman (BBNC Uitgevers, 2015)

# Het verhaal van je leven

Iedereen creëert zijn eigen verhaal. Maar daar kun je wel invloed op uit oefenen. Storytellingexpert Mieke Bouma doet in dit boek uit de doeken hoe je storytelling toepast op je eigen leven. Een rijk boek, dat je leven kan veranderen.

>> Het verhaal van je leven. Storytelling en de zoektocht naar een zinvol bestaan door Mieke Bouma (Balans, 2018)

# The wow starts now

Dit boek van Theo Hendriks is een aanrader voor iedereen die een boodschap te vertellen heeft. Alle kunsten van het storytelling-vak op een overzichtelijke manier bij elkaar in één boek.

>> The Wow starts Now. Elk idee heeft een onvergetelijk verhaal door Theo Hendriks (AW Bruna, 2018)

# De plakfactor

Dan en Chip Heath beschrijven in De Plakfactor waarom sommige ideeën aanslaan en andere niet. Verhalen spelen daarin (uiteraard) een belangrijke rol. Een must voor iedereen die een boodschap wil overbrengen of een idee wil verspreiden.

>> De Plakfactor. Waarom sommige ideeën aanslaan en andere niet door Dan & Chip Heath (AW Bruna, 2015)

# Storytelling in de praktijk

Het studieboek Storytelling in de praktijk van Maarten van der Meulen heeft als ondertitel creatief schrijven voor een merk, maar richt zich vooral op het schrijven van bedrijfsverhalen. Er staat nuttige uitleg in over verhaalstructuren, het ontwikkelen van karakters, plotontwikkeling, tone of voice en storytelling voor online en offline media. 

Het boek is allereerst geschreven voor hbo-studenten van de opleidingen communicatie, marketing, commerciële economie en creative business en dient als een eerste kennismaking met de toepassing van storytelling in een zakelijke setting.

>> Storytelling in de praktijk, creatief schrijven voor een merk door Maarten van der Meulen (Coutinho, 2021)

# Het kompas van de held

Weten hoe je storytelling toepast voor ethische vraagstukken en dilemma's? Lees dan het boek Het Kompas van de Held van Titia Wolf en Rick Willemsen. In dit boek worden storytelling, ethiek en leiderschap samengebracht, voorzien van vele praktische tools en aansprekende voorbeelden.

>> Het Kompas van de Held, storytelling, ethiek en leiderschap door Titia Wolf en Rick Willemsen (Van Duuren Management, 2022)