Voorbeelden van storytelling

Waar vind je goede voorbeelden van storytelling? Hier deel ik enkele prachtige filmpjes met goede storytelling.

Er zijn veel filmpjes te vinden waarin een verhaal toegepast wordt om een bepaalde boodschap uit te dragen of een gedragsverandering teweeg te brengen. Maar wat is nou echt een goed verhaal? Wat maakt storytelling succesvol?

Wat is goede storytelling?

Om een goed voorbeeld van storytelling aan te wijzen moet je eerst weten wat dat dan is, storytelling. Want het is een term die inmiddels enorm veel toepassingen kent en vaak ook ten onrechte wordt gebruikt.

In het boek Toverballen voor het Brein over de toepassing van verhalen heb ik deze criteria geformuleerd:

  • Het verhaal volgt de 'reis' van een held van vlees en bloed, die iets voor elkaar wil krijgen. Meerdere helden mogen trouwens ook, als zij hetzelfde doel nastreven.
  • De held krijgt in het verhaal een tegenslag op zijn pad (de crisis). Er staat iets op het spel. Dat leidt tot een cruciale ommekeer, de wending in het verhaal.
  • Er zit een duidelijke plot in: aan het einde is er iets veranderd.
  • Het verhaal raakt de kijker emotioneel.
  • Het verhaal bevat een duidelijke betekenis en leidt tot een inzicht.

Twee van beide filmpjes zijn gemaakt door bekende merken, namelijk Google en Interpolis. Zij laten daarin zien dat zij de kunst van storytelling uitstekend in de vingers hebben; beide video's zijn een goed voorbeeld van storytelling.

Ook in het derde voorbeeld is storytelling op een knappe manier toegepast. In dit geval niet voor commerciële doeleinden, maar om rokers met hun eigen gedrag te confronteren.

Net als het tweede voorbeeld van Interpolis gaat het hier om een hardnekkige gedragsverandering: iets wat we misschien wel willen maar toch niet doen. Hier kan storytelling het verschil maken.

Voorbeeld storytelling: Mijn jeugdvriend Yusuf

Google maakte deze emotionele commercial over de oude Indiase man, die dankzij zijn kleindochter zijn jeugdvriend terugziet. Een heldere plot en zeker emotioneel.

Voorbeeld storytelling: Mensen als jij en ik

We hebben allemaal aannames in ons hoofd, bijvoorbeeld dat we wel twee dingen tegelijkertijd kunnen doen. Mensen zoals jij en ik. Dan vertelt Koen zijn verhaal. Zeer heftige boodschap, gemaakt door Interpolis.

Voorbeeld storytelling: Wat doe jij zelf?

De makers van het verhaal Smoking Kids passen op een knappe manier een omkering toe. Daarmee confronteren ze rokers met hun eigen waarden.

Door het schokkende effect raakt het de emoties. Ook de toepassing van de verhaalstructuur (inclusief de spanningsboog en de wending) maakt dit tot een goed voorbeeld van storytelling.


Voorbeeld storytelling: Liefde in de supermarkt

De Franse supermarktketen Intermarché gooide in 2017 hoge ogen met dit knap gemaakte reclamefilmpje over l'amour, l'amour, l'amour. Hoe je met venkel iemands hart verovert.


Voorbeeld storytelling: het verhaal van Lego

De LEGO-story vertelt het oprichtingsverhaal van LEGO. Hoe een hardwerkende timmerman zich uit de nesten werkt en hoe zijn slimme zoon het bedrijf groot maakt. Het filmpje brengt de kernwaarden in beeld: uiterste zorg voor kwaliteit, doorzettingsvermogen en geloof in eigen kunnen.