Maayke Raedts: 'Ik hoef minder te knokken om mezelf te verduidelijken'
16 december 2022 
2 min. leestijd

Maayke Raedts: 'Ik hoef minder te knokken om mezelf te verduidelijken'

Maayke Raedts is afkomstig uit de financiële dienstverlening en is gek op schrijven. Sinds anderhalf jaar begeleid ik haar bij haar schrijfwerk en bij nieuwe keuzes in haar loopbaan. Lees hier hoe zij tegen de opbrengsten aankijkt. 

Wat heeft dit coachtraject jou tot nu toe opgeleverd? 

“Ik kan veel beter de juiste woorden geven aan wat ik voel, wat ik denk, wat ik beleef. Door begrijpelijke taal worden mijn beelden ook voor anderen begrijpelijk en herkenbaar.

Ook kan ik mijn gedachten beter ordenen, kaderen en hoofd- en bijzaken onderscheiden, hoewel er nog steeds heel wat thema’s door elkaar lopen. Hoe fijn is dat, want ik heb een popcornhoofd dat alle kanten opvliegt.

Zo wollig, onrustig en onduidelijk waren mijn teksten ook. Daar kan - behalve ikzelf dan - echt helemaal niemand wat mee.”

Wat betekent het voor jou dat je je gedachten, gevoel en beelden beter kunt overbrengen? 

“Dan ga ik iets geks zeggen. Het maakt mij ook een betere luisteraar. Ik denk meer na over de woorden die iemand gebruikt, wat hij of zij hiermee zou willen overbrengen, zonder meteen te oordelen. Jouw suggestie om naar synoniemen te kijken heeft me daarbij geholpen.

Er zijn zoveel woorden voor één ding, maar niet iedereen heeft hetzelfde gevoel bij hetzelfde woord, er zijn vele verschillende interpretaties mogelijk. We kunnen hetzelfde bedoelen maar de woorden kunnen heel verschillend zijn. Daar moet je heel goed voor luisteren.

Voor mij betekent dit een grote bewustwording. Want nu ik dit weet, hoef ik minder knokken om mezelf te verduidelijken.”

Bedoel je dat je met nuances beter kunt communiceren? 

“Ik was geen slechte communicator, maar wellicht hield ik te veel vast aan mijn eigen interpretatie van woorden. Of met het beeld dat ík daarbij had. Ik besef me nu meer dat anderen dezelfde beelden kunnen hebben, maar daar andere woorden bij gebruiken. Woorden die voor mij een hele andere betekenis hebben.

Het geeft maar weer aan hoe belangrijk een brede woordenschat is om de juiste interpretatie bij de lezer te brengen.”


Wat betekent dit voor je werk? 

“Ik denk vanuit beelden. Ik zie hoe het moet worden, bijna als een film. Ik kreeg dat nooit goed over de bühne. In mijn werk word ik beschouwd als een visionair en strateeg. Maar als je het niet goed over kunt brengen, wordt het toch ingewikkeld. Je hebt immers wel support nodig voor je visie en om een plan tot uitvoering te brengen.

Het juiste woord vinden om de schets van mijn beeld bij een ander te brengen, die je eigenlijk niet kent, is bijzonder ingewikkeld. Ik heb geleerd mijn eigen vertaler te zijn van de beelden in mijn hoofd.

Op een manier die beweging geeft, communicatie op gang brengt en waardevolle gedachtewisselingen tot gevolg heeft."

Wat heeft je verrast? 

"Dit coachtraject brengt mij niet alleen schrijfkracht maar tevens een persoonlijke groei die ik niet eerder aan schrijven gekoppeld had. Het proces voelt intensief. Maar dit pad kan ik op een hele fijne zachte manier gaan door jou als professionele, passievolle (schrijf-)coach die kennis heeft van de corporate wereld, de kunde om mijn popcornbrein te ontwarren, een bijzonder groot inlevingsvermogen en veel wijsheid. Op mijn eigen tempo, maar altijd voorwaarts!"

Waar geniet je van?

Ik geniet van schrijven en hoop me hier nog lang verder in te bekwamen. Dit proces heeft me veel meer gebracht dan met taal een beleving overbrengen. Het bracht reflectie, een zekere rust, ruimte om te ordenen, te vinden (en te schrappen).

Het heeft me geleerd anders te luisteren, andere betekenissen in woorden te horen. Hetgeen soms nog meer verbindt dan alle woorden die ik zelf op papier zet bij elkaar."


Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen.Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet.Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.