Vleugels | En weer door
14 november 2022 
2 min. leestijd

Vleugels | En weer door

We houden vaak van productiviteit, oplossingsgericht handelen en tempo maken. Hup, en weer door. Twijfels? Nee, die zijn niet nuttig.

Als tiener moest ik van mijn ouders altijd 'iets nuttigs’ doen. 

Wat in hun ogen nuttig was? Huiswerk maken, opruimen en klusjes doen. Niet nuttig was popnummers opnemen van de radio, lang uitslapen, op de bank hangen...

Grappig genoeg was er een hiërarchie van nuttigheid. Lezen kon bijvoorbeeld pas nadat andere nuttige dingen gedaan waren. 

Mijn ouders waren ook altijd druk bezig. Eigenlijk was er één grote uitzondering. Als de zon flink scheen, liet mijn moeder alles uit haar handen vallen om volkomen onproductief te zonnebaden. Dit had trouwens ook nut: een bruin velletje.

Tja, jaren-zeventig-dingetje.

Ondertussen is dit wel mijn patroon: productief zijn, snel leveren, alle deadlines aftikken. En weer door.

Toch is het ook bijzonder nuttig om achterover te hangen, uit te zoomen en jezelf te bevragen. Tijd nemen om na te denken, te lezen of gewoon stil te staan bij wat er is.

Afgelopen week deed ik mee met een sessie Art Based Learning van Machella Boot. Bijna een uur keek ik naar één enkel kunstwerk: Geheim Schrift van Anni Albers, nu te zien in het Kunstmuseum Den Haag. 

In alle rust, gewoon observeren en denkbeeldig in het kunstwerk verdwijnen. Het voelde trouwens ook als zonnebaden in de goudkleurige draden van dit grote weefwerk. 

Het leverde me heldere inzichten op over doorlopende lijnen en onzichtbare patronen. En ik voelde hoe verbeeldingskracht onontbeerlijk is voor werkelijke verdieping en het leggen van verbanden.

Uitzoomen en je verbeeldingskracht inschakelen, doe jij dat wel eens?

Bijvoorbeeld om te onderzoeken of je verhaal nog klopt.

  • Ben je nog wel met de juiste zaken bezig? 
  • Zou je hetzelfde doen als je helemaal opnieuw begint? 
  • Hoe bereik je meer mensen met je missie, zodat ze aanhaken en met je meedoen?

Dat onderzoek levert je vaak waardevolle inzichten op over je eigen richting. Daarmee kun je beter kiezen wat echt bij je past, welke weg je in mag slaan en wat je voortaan laat liggen.

Heb je daar hulp bij nodig? 

Als narratief coach begeleid ik je graag bij het ontdekken en vormen van de juiste verhalen, waarmee je mensen aantrekt die met je mee willen doen. Zo ga je pas echt vliegen met je missie.

Voel je dat dit belangrijk voor je is? Neem contact met me op voor een gesprek (zonder verdere verplichtingen). We kijken waar je staat en we zetten een eerste verhaalconcept neer, zodat jij snel met deze eerste versie aan de slag kan om je verhaal krachtig te vertellen.

>> Boek hier je gesprek om snel aan de slag te gaan 

Ik stel vragen, jij vertelt en reflecteert. Zo ga je makkelijker kansen ontdekken en manieren om ze aan te pakken. Je voelt rust en vertrouwen voor de toekomst. Niet nuttig. En tegelijkertijd juist wel.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.