Deze mentale truc helpt om je plan wel te verwezenlijken
08 mei 2017 
2 min. leestijd

Deze mentale truc helpt om je plan wel te verwezenlijken

Langetermijnplannen vragen om wilskracht. En voor wilskracht is een forse mentale inspanning nodig. Wat je nodig hebt om je doelen toch te bereiken is een mentale truc.

Mirjam loopt al jarenlang rond met een belangrijk plan dat ze wil verwezenlijken: een eigen galerie openen. Ze ziet levendig voor zich hoe die galerie eruit komt te zien en welke zinderende kunstwerken er komen te hangen. 

Het plan is enorm belangrijk voor haar: dit is de verwezenlijking van haar grootste droom. Hier wordt ze erg gelukkig van, voelt ze. De galerie is de landingsplek waar ze altijd naar verlangd heeft.

Maar helaas.

Ze stelt haar plan telkens weer uit.

Beginnen is het probleem niet: ze gaat telkens vol enthousiasme van start. 

Maar na enkele weken moet ze haar plannen alweer opschorten. Eerst omdat ze een hardnekkige griep krijgt, die maar niet overgaat. Vervolgens krijgt ze problemen met haar computer. Daarna pakt ze de draad weer op, maar dan breekt haar moeder haar heup. 

Het lijkt een toevallige opeenvolging van gebeurtenissen die iedereen kunnen overkomen. Maar ik hoor inmiddels zo vaak dit soort dingen om me heen, dat ik een patroon begin te zien. 

Wat is hier aan de hand? 

Snelle feedback geeft grip.

Toen las ik dit blog van Roos Vonk, waardoor bij mij ineens het licht aanging. 

Vonk wijst erop dat we vroeger allemaal nomaden waren, die hele snelle feedback kregen op alle mogelijke activiteiten. Bij het verzamelen van bessen, een geschikte slaapplek zoeken of hout hakken: we zagen onmiddellijk het resultaat van ons handelen. 

Dat voelt enorm bevredigend. En het is ook effectief: als het niet goed is kun je we snel iets anders doen om betere resultaten te behalen. Ergens anders naar betere bessen gaan zoeken of zo. 

Tegenwoordig zijn veel van onze activiteiten slecht zichtbaar. We komen een heel eind door te plannen en doelen te stellen, maar dat vergt wel hersenkracht. 

Zodra er iets anders gebeurt dat onze mentale ruimte in beslag neemt - hoge werkdruk, zorg voor naasten, kapotte spullen - dan is dat langetermijndoel nog steeds wel belangrijk, maar niet urgent. En zeker als dat doel iets abstracts of ver-wegs is, zoals 'ander werk'.  

Wat betekent dit nu als je wel iets voor elkaar wil krijgen? 

Het antwoord is het regelen van snelle feedback, net als in de nomadentijd. Op die manier blijven belangrijke zaken wel boven aan het lijstje staan. En zo vergroot je de kans dat je er aan werkt. 

Doe dus vaker dingen waarbij je het directe resultaat ziet. Die activiteiten zijn namelijk niet alleen lonend maar ook rustgevend. 


Deze mentale truc helpt om je plan uit te voeren.

  • Organiseer dat je regelmatig feedback krijgt op je activiteiten. Vraag bijvoorbeeld vaak om reacties van collega's, een mentor of een leidinggevende. Persoonlijke waardering is cruciaal voor werkgeluk. Regelmatige feedback doet zelfs veel meer voor iemands prestaties dan een bonus of andere beloning.
  • Splits je plan op in kleine zichtbare stappen. Bij elke stap die je zet, krijg je een gerichte aanwijzing of je vooruitgang boekt. Zo niet, dan kun je snel corrigeren en je plan bijsturen.
  • Maak je tussenmijlpalen visueel, bijvoorbeeld via een muurkalender. Elke bereikte mijlpaal kruis je af. En zo heb je dus meteen het gevoel dat je goed bezig bent.

Succes!





Meer inspiratie nodig? Lees hier over 63 manieren om op nieuwe ideeën te komen.    

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.