Mini-stappenplan voor (meer) geluk op je werk
02 oktober 2017 
3 min. leestijd

Mini-stappenplan voor (meer) geluk op je werk

Grote doelen zoals een loopbaanwending, een eigen zaak beginnen of een boek schrijven voelen zo omvangrijk dat ze je al snel verlammen. Doe het liever stapsgewijs. Met deze mini-stappen beleef je ook nog eens meer geluk.

Hoe word je gelukkig(er) in je werk? Niet door een hogere beloning of meer verantwoordelijkheid, zoals vaak gedacht wordt. Het gaat eerder om alledaagse dingen: een fijn gesprek met een collega. 

Lekker samenwerken. Of een kleine taak voltooien.  

Dat blijkt uit het onderzoek van Teresa Amabile, een van de sprekers op het symposium The Future of Work in Amsterdam. 

Als hoogleraar en onderzoeksdirecteur aan de Harvard Business School in Boston doet ze onderzoek naar de manier waarop het leven in organisaties mensen en hun prestaties beïnvloedt. 

In haar boek The Progress Principle beschrijft ze onder meer hoe het geluksgevoel op het werk vooral samenhangt met kleine taken of opdrachten die succesvol afgerond worden. 

Dat lijkt nogal bescheiden, maar de impact op de langere termijn is groot. Hoe vaker je die kleine overwinningen ervaart, hoe groter de kans dat je ook op de lange termijn creatief en productief bent. 

Hoe meer je werkt vanuit motivatie in plaats van moetievatie, hoe beter je prestaties.

Het is dus belangrijk om iedere dag iets te doen of te beleven waar je tevreden over bent, ook al lijkt het op het eerste gezicht futiel of onbetekenend. De adviezen van Teresa Amabile vind ik enorm herkenbaar. Kleine stappen helpen je om in beweging te komen en onderweg het pad te vinden. 

Je bestrijdt er de hevigste opstart-turbulentie mee. En zo haal je niet alleen je grotere doelen dichterbij, maar voel je je ook nog eens blijer, creatiever en voldaner.   Dat kan op de volgende manieren:

1. Hak je Big Hairy Audacious Goal in mini-stukjes

Stel enkele lange-termijn-doelen vast of formuleer je Big Hairy Audagious Goal. Maar hak deze doelen wel in behapbare mootjes, zodat het grote meeslepende doel je niet verlamt!

2. Gebruik een mini-muurkalender

Een concreet plan, dat op uitvoering wacht? Teken op een groot vel een groot aantal vakken in: voor iedere dag één. Dit is jouw muurkalender, die een mooie plaats krijgt op jouw werkplek. 

Vul in ieder blok de activiteit in die je die dag gaat ondernemen. Zet elke dag na de voltooiing van de activiteit een grote streep door het hok van die dag. Zo wordt je dagelijkse doel niet je grote werk afkrijgen, maar een hokje doorstrepen. Yes!

3. Formuleer mini-acties

Dit is een lijst met acties die je hoogstens tien minuten tijd kosten. Denk aan iets uitzoeken, contact met iemand leggen, iets lezen, een mini-brainstorm, enzovoorts. Op ieder moment dat je wat tijd over hebt doe je een kleine actie. 

Zo houd je het gevoel dat je vooruit komt en behoud je de energie om door te gaan. Een groot plan realiseren, een oeuvre opbouwen of een droom najagen is vooral een kwestie van veel prutserig-kleine acties.

4. Plaats mini-vinkjes

Heb je een reeks grotere acties? Maak er een lijst van en publiceer die op je website. En zodra je je actie voltooid hebt, maak je dat zichtbaar voor de lezer op je website. Zo creëer je je eigen sociale vangnet voor het uitvoeren van je plan: als je je plannen niet uitvoert, krijg je er zeker vragen over. 

The Corporate Rebels hebben bijvoorbeeld een bucket list gepubliceerd van alle ondernemers, wetenschappers, organisaties en zakelijke leiders die zij willen interviewen voor hun onderzoek naar inspirerende organisaties. Bij alle fotoportretten van de mensen die zij inmiddels gesproken hebben, staat een groen vinkje geplaatst.

5. Bouw mini-plezier in

Zet in de agenda alle kleine leuke dingen waar je je op kunt verheugen: een gesprek met een leuke collega, een koffiedate of een lunchwandeling. Leef je gerust uit: noteer ook wanneer je iemand anders geholpen hebt, iedereen goeiemorgen hebt gewenst of wanneer je een inzicht hebt gekregen. Want ook dat zijn momenten van voldoening. Al dit soort positieve momenten geven je energie om nieuwe dingen uit te proberen, wat je vervolgens uitdaagt tot nóg meer plezier in je werk.

6. Creëer je mini-motto

Kies een motto als samenvatting van waar jij voor staat. Gebruik dit motto als je kompas om je eigen keuzes te maken. Hoe vaker je het gebruikt, hoe meer het in je hoofd gaat zitten. En hoe meer je ernaar gaat leven. Dat motto kun je in de vorm van een hashtag gieten. De mijne is #leefjeverhaal, die ik gebruik als richtingaanwijzer.

7. Noteer je mini-mijlpalen

Sta bewust stil bij de momenten waarop je kleine taken afgerond hebt. Noteer de kleine dingen waar je dankbaar voor bent of waar je vooruitgang in geboekt hebt. Dat kunnen werktaken zijn, maar ook allerlei andere voltooide zaken: gelezen boeken, bekeken voorstellingen en films, bezochte restaurants, gevolgde opleidingen en ga zo maar door. Hoe langer de lijst, hoe meer voldoening.

Vier je mini-successen

Beloon jezelf met een vers kopje thee (of koffie), een mini-wandeling of mini-me-time. Vier je succes met een kleinigheid :) 

En ga op weg! Dorothy uit het verhaal van The Wizard of Oz kon haar bestemming nog lang niet zien toen ze haar eerste stappen zette op de Road of Yellow Bricks

Ook als het einde van het pad nog niet in zicht is, kun je gewoon beginnen.





Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.