Plotwending
Weet je nog van die Nederlandse vriendengroep die een week naar België zou gaan voor een vakantie in een groot landhuis?

Ze gingen niet. 

Wekenlang hadden we met onze vriendengroep de ontwikkelingen rondom corona in België nauwlettend in de gaten gehouden. We vierden het moment dat de grenzen met het buurland weer open gingen. De maatregelen rondom ‘sociale bubbels’ werden stap voor stap verruimd. 

Uiteindelijk mocht een Belgische sociale bubbel uit maximaal vijftien personen bestaan. Dat was een uitdaging. Wij zijn met 32 personen. Een soort uitgebreide familie, die dit jaar voor de 22e keer samen op vakantie wil gaan.

Aan de eigenaar lag het niet.

Hij wist elke keer verrassend lenige oplossingen te bedenken, onder meer door het landhuis op te splitsen in twee en later drie administratieve eenheden. Er volgde overleg na overleg met de eigenaar. In het Frans. In het Engels. En tot slot ook in het Nederlands. 

We maakten ingewikkelde puzzels om de slaapkamerindeling te laten kloppen met de administratieve eenheden. Tot diep in de nacht zaten we te schuiven en nieuwe scenario's te bedenken.

Maar het kwam niet goed.

Deze week werden nieuwe regels uitgevaardigd, omdat het aantal besmettingen in België weer snel oploopt. Nu mag ieder huishouden maximaal vijf personen per week ontmoeten. Daar viel creatief niet meer tegenop te boksen. 

Nu waren we zelf aan zet. Was er een andere bestemming mogelijk? 

Ja dat was er. Een gigantisch slot met 17 slaapkamers in Duitsland, vlakbij de Poolse grens. Met een zwembad, een gymzaal en heel veel buitenruimte. En het was nog beschikbaar. 

Binnen anderhalf uur boekten we onze vakantiebestemming om van België naar Duitsland. Gewoonlijk doen we twee maanden over zo'n gezamenlijke beslissing, nu was het zo gepiept.


Een plotwending is goed vriendschapsmateriaal.

Een van onze deelnemers heeft al interessante activiteiten bedacht. Bal Masqué. Quarantaine-tour. Social-Bubbelbad. 

We gaan nu namelijk naar een afgelegen agrarisch gebied waar bijzonder weinig te beleven valt. Geen toerist die er iets te zoeken heeft. 

Het doet er niet toe. Dit is sowieso al de enerverendste groepsvakantie ooit.

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.