Op reis in je eigen brein
11 mei 2020 
1 min. leestijd

Op reis in je eigen brein

Wat betekent deze periode voor jou? Hoe zorg je ervoor dat het geen tijd van nodeloze stilstand is?

Als tijdgeest-spotter vind ik dit een heerlijke tijd: ik signaleer de ene waardeverschuiving na de andere. We vinden tegenwoordig ‘jezelf goed voelen’ beter dan ‘er goed uitzien’. We kiezen liever voor lokale leveranciers dan voor ‘goedkoop van ver weg’. En 'online' blijkt wel degelijk mogelijkheden te bieden voor quality time met elkaar.

Natuurlijk kamp ik ook met ongeduld. 

Ik kijk uit naar de tijd dat we weer echt in elkaars nabijheid mogen zijn en niet voortdurend die twee armlengtes afstand in de gaten hoeven houden. Die fysieke afstand (ik weiger het social distance te noemen), ik heb er grote moeite mee. 

Maar deze tijd is wat mij betreft zeker geen kans van stilstand. Juist niet, want deze periode biedt juist een formidabele gelegenheid om te onderzoeken wat er diep binnenin je leeft. Alle aangeslibde vanzelfsprekendheden zijn namelijk weggespoeld. 

Wat wil je echt? En wat vind je belangrijk? Als je dat doet, dan komt meer aan de oppervlakte waarvoor je écht wilt leven.

Voor vrijheid bijvoorbeeld.

Het is ook een van mijn eigen kernwaarden. Maar 'vrijheid' op zichzelf betekent niets. Het gaat om de manier waarop je daar invulling aan geeft. 

Op dit moment kan ik me zeer in mijn vrijheid beperkt voelen. We leven in een wereld vol afstandsregels, mondkapjes en kuchschermen, ook al mag er langzaam maar zeker wat meer. Lastig als je niets liever doet dan mensen ontmoeten, uitstapjes maken en van alles beleven.

Toch heb ik er in de praktijk weinig last van.

Vrijheid in mijn hoofd blijkt veel zwaarder te wegen dan bewegingsvrijheid of de vrijheid om op reis te gaan. Ik voel nu namelijk de rust om heel creatief te zijn. De afgelopen weken heb ik dan ook enkele ongekende ideeënexplosies ervaren. 

Deze tijd geeft mij ook extra ruimte om te experimenteren. Er huist veel vrijheid in iets uitproberen, iets doen en iets maken. Dat geeft in ieder geval meer energie dan in de wachtstand blijven zitten. Als vrijheid voor jou ook een belangrijke waarde is, wat betekent dat nou echt voor jou? 

Ga op reis in je eigen hoofd. Dat is misschien wel het belangrijkste uitstapje dat je in deze tijd kunt ondernemen. Een avontuurlijke reis gewenst! 

 

Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.