Hoe vertel je op een concrete manier over iets abstracts?
31 mei 2022 
3 min. leestijd

Hoe vertel je op een concrete manier over iets abstracts?


Verhalen maken het concreet, zeg ik altijd. Maar hoe doe je dat dan, kreeg ik laatst als wedervraag. Ja, da’s een goeie! 


Om iets concreet te maken kun je vertellen wat je hoort, ziet, voelt, beleeft. Je gebruikt dus je zintuigen en geeft er woorden aan. 

Soms vergelijk je het met iets anders. 

Een recensent schreef laatst in de Volkskrant over de schilderijen met olijfgaarden van Vincent van Gogh, die de afgelopen maanden te zien waren in het Van Gogh Museum. En hij deed dat op een geweldige manier:

De olijfgaarden tintelen op je netvlies als knetterkauwgom op je tong.

Zo'n vergelijking is alsof je de zuurstofkraan opentrekt én tegelijkertijd extra brandhout toevoegt in je brein: het vuur laait op als een malle (ook een mooi beeld :). 

Als je treffende details durft te beschrijven, dan trek je de lezers naar binnen. Of als het om vertellen gaat: dan laat je luisteraars de tijd vergeten. 

Details schetsen het plaatje in het hoofd. Dat is precies wat onze hersenen nodig hebben, want het brein is een beelddenker. 

Details maken jouw onderwerp bovendien uniek. 

Dat is onweerstaanbaar, want ons brein is alert op nieuwe dingen. 

Maar van die fijne details toevoegen, dat kan niet altijd. Want hoe zet je een abstract vraagstuk als ‘duurzame inzetbaarheid’ om in iets dat geurt, tokkelt of glanst? 

Dan is het magisch om met metaforen te werken. 

Een metafoor is ook een beeld, maar dan geleend van iets anders. Het is de zintuiglijke brug tussen abstract en concreet. 

Je schrijft dan bijvoorbeeld over duurzame inzetbaarheid: 

Ken je mechanische uurwerken, met al die radertjes en slingers? Ook voor deze klokken betekent stilstand achteruitgang. Als je ze niet onderhoudt, komen ze vast te zitten. Deze uurwerken moeten daarom steeds weer worden opgewonden. En dat kan alleen maar als je het met aandacht doet, zodat je ze duurzaam kunt blijven gebruiken.

Wil je zelf dit soort beelden leren ontdekken en daar woorden aan geven?

Doe mee met de Summer School voor Verwondering, waar smaken, geuren en beelden ook een grote rol spelen. 

Aan de hand van creatieve opdrachten ga je op avontuur in je eigen leven. 

  • Om je zintuiglijke waarnemingen om te zetten in aansprekende woorden 
  • Om nieuwe ideeën op te laten borrelen en je creatieve vermogens (weer) aan te spreken, zodat je je weer levenslustig voelt. 
  • En natuurlijk voor al het plezier dat je hierbij hebt. 

Krijg je al zin om mee te gaan verwonderen? 

Alles over de Summer School - editie 2022 - vind je hier: Summer School voor Verwondering.

Tot binnenkort!


Over de schrijver
Jij bent de creator van je eigen verhaal. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij als multitalent een popcornhoofd vol ideeën hebt en overal mogelijkheden ziet. Ik werk met mensen die zich niet langer klein willen houden, maar groter willen groeien. Persoonlijk en met je vak. Ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en niet te vergeten jouw missie. Jouw hogere doel, waarvoor jij het allemaal doet. Ik zie snel de rode draad en geef je helderheid. Ik help je om je verhaal te leven: van woorden naar daden. Dat doe ik door middel van coaching, online programma's en vaak ook met mijn eigen pen.