Offer jij ook je angst op om je vrijheid terug te krijgen?
17 juni 2014 
3 min. leestijd

Offer jij ook je angst op om je vrijheid terug te krijgen?

Een nieuwe wereld betreden is eng. Maar in je eigen cocon blijven zitten is misschien nog wel enger.

Vertel eens, hoe ziet jouw leven eruit?

  • Bekijk jij diverse televisiezenders en zap je langs alle kanalen? Of kijk je alleen nog tv-programma's via Uitzending Gemist of programma's op vaste tijdstippen?
  • Zoek je telkens naar nieuwe websites en gebruik je daarvoor diverse zoekmachines (dus niet alleen Google?). Of lees je verhalen of nieuwsberichten via vaste websites die je als 'favoriet' hebt aangemerkt?
  • Als je op Facebook zit, bekijk je dan vooral de berichten van vrienden en bekenden? Of zoek je naar nieuwe mensen of informatie?
  • Als je twittert, kijk je dan in de algemene tijdlijnen en zoek je naar nieuwe contacten? Of beperk je je tot je eigen twitterlijsten?
  • Neem je iedere dag dezelfde route naar je werk, opleiding, winkels, kinderdagverblijf of wat dan ook? Of probeer je regelmatig nieuwe wegen uit?

Grote kans dat je vaste patronen en voorkeuren volgt: uitgesleten olifantenpaadjes. Omdat het gemakkelijk is. En omdat je zo je angst voor het onbekende niet hoeft te voelen. 

Daarbij word je nog een handje geholpen door crossmediale verkopers die jouw voorkeuren precies kennen en je nog meer van hetzelfde aanbieden.

Welkom in de personalized world.

Dwalen is er niet meer bij. De kans op onverwachte vondsten wordt daardoor kleiner. En dus ook de kans op mooie toevalstreffers. Daardoor leven we in een afgeschermde wereld: de filterbubbel. 

Maar hé, zo erg is het toch niet? We ontmoeten toch ook nog allerlei mensen! 

Natuurlijk. Maar... hoe anders zijn die mensen echt? Waarschijnlijk heb je net als de meeste mensen vooral contacten met vrienden, kennissen en familieleden die er ongeveer dezelfde leefgewoonten, waarden en normen op na houden. Dat vinden we namelijk prettig. 

Tips over leuke boeken, vakantieadressen of uitstapjes hoor je van vrienden, die in dezelfde sociale groep zitten. Op je werk ontmoet je steeds dezelfde collega's die een soortgelijke opleiding gedaan hebben als jij en vergelijkbare interesses hebben.

En zo krijgen we steeds meer van hetzelfde te zien.

Ook als we zelf (voor de verandering) wél op zoek zijn naar iets anders. Het is noodzakelijk om regelmatig los te breken uit de cocon meer te zien van de wereld om ons heen.

  • Om nieuwe verhalen te vinden.
  • Omdat alles verandert, in een razendsnel tempo. Daardoor moet je jezelf regelmatig opnieuw uitvinden.
  • Om jezelf nieuwe impulsen te bezorgen, waardoor je alert blijft. Om verfrissende dingen te blijven zien. En om te voorkomen dat je afhaakt, omdat je de verbinding kwijtraakt met de rest van de wereld.

Op de webpagina's van Wikipedia kun je op een link klikken voor een 'random article'. Ook in dagelijks leven hebben we zo'n knop nodig, denk ik wel eens. Maar zolang die er niet is, zit dan niets anders op dan de wijde wereld in te trekken. Ook al is dat soms spannend en ongewis.

1. Leer uit andere sectoren

Ga naar andere locaties, bestudeer onbekende vakgebieden en verdiep je in andere werkwijzes. Onderzoek de aanpak van anderen en analyseer wat er voor jezelf bruikbaar is.

2. Ontmoet nieuwe mensen

Leg contacten met andere mensen. Zoek vooral mensen op die heel anders zijn dan jezelf. Luister aandachtig naar hun verhalen. Daarmee train je je gevoeligheid voor verhalen en doe je andere gezichtspunten op.

3. Noteer het

Dwing jezelf elke dag iets te signaleren dat opmerkelijk is: een verhaal, een gebeurtenis of een inzicht, hoe klein ook. Schrijf het op of maak er een foto van. Door voortdurend nieuwe werelden te betreden, blijf je van waarde. 

Als je open staat voor het toeval en het onbekende, moet je vaak je angst voor onzekerheden opgeven. Maar het levert ook wat op. Als je het onbekende omarmt, verandert je perspectief. Je ziet dingen die je eerst niet opvielen. En je offert je angst op voor vrijheid, in plaats van andersom. Hoe gaaf is dat!

Gun jezelf om je patronen te doorbreken.

Ga op zoek naar andere gezichtspunten, nieuwe inzichten of opmerkelijke ideeën. En ga elke dag op ontdekkingsreis: dan krijg je vanzelf 'nieuwe ogen'. Door angsten, gewoonten en ingesleten gedachtepatronen houden professionals zichzelf tegen. Heel jammer is dat. Want wat is je perspectief als je daarin vast blijft zitten? 

Mijn belangrijkste tip om dit te veranderen is: neem een stap om je situatie op een geheel andere manier te bekijken. Beschouw het met andere ogen. Dat vraagt om een flexibele geest. Niet voor niets is creatief denken een van de noodzakelijke vaardigheden van de 21e eeuw.   







Over de schrijver
Alles wat ik doe draait om storytelling. Het is hoe ik denk, hoe ik schrijf en hoe ik de wereld zie. Storytelling is wat mij betreft een cruciale vaardigheid om mensen bij elkaar te brengen. Maar het is niet makkelijk om dat verhaal te verwoorden. Zeker niet als jij een visionair bent of een ideeënfontein en overal mogelijkheden ziet. Als coach en mentor werk ik met ondernemers met een missie, een bijzondere aanpak, heel veel kennis en/of ervaring. Samen met jou ga ik op zoek naar diepere drijfveren, kleurrijke dromen en jouw missie in de vorm van een verhaal.