Krijg jij ook een acute aanval van schrijftwijfel als je achter je computer gaat zitten? Bijvoorbeeld dat je stuk wel verpletterend goed moet zijn voordat je het mag publiceren?
Veel mensen hebben last van schrijftwijfel voordat ze beginnen aan een artikel, blog of ander stuk. Oók als ze alles weten van hun vakgebied of zelf al enkele boeken geschreven hebben. Ze horen stemmetjes als deze:
- Ik heb vast niet genoeg discipline om dit te voltooien.
- Het moet wel echt goed zijn voordat ik het kan laten zien.
- Wie ben ik om dit op te schrijven?
Dit soort gedachten maken me nieuwsgierig. Waarom houden we ons bezig met recycling van dit soort onzinnige gedachten, die enorme blokkades opwerpen?
Het heeft alles te maken met de creatie van iets nieuws.
Bij een creatief proces dool je vaak eerst rond op onbewerkte grond. Je hebt misschien wel een idee in je hoofd, maar nog geen vorm gevonden. Je kent je lezer eigenlijk niet. En misschien is die lezer wel heel kritisch.
En dan slaat de twijfel toe.
Die twijfel komt vaak voort uit de angst om niet goed te vallen in de groep. Misschien word je wel voor een gekkie versleten. Of heb je grandioos gefaald en ben je het helemaal niet waard om jezelf schrijver te noemen.
Het helpt enorm als je al weet dat die wiebelige dwaaltocht onderdeel is van het schrijfwerk. Het hoort bij het creatieve proces en golft ook weer voorbij.
Want komt er bijna altijd ook een doorbraak.
Schrijver Tommy Wieringa zei eens: “Het is prutsen, rotzooien en dom doordoen tot het lukt, met als schamel houvast dat het de keren daarvoor uiteindelijk ook is gelukt.”
Als je dit weet, dan hoef je jezelf niet meer te kwellen met onzekere gedachten dat je werk niet opzienbarend, belangrijk of indrukwekkend is. De oplossing voor schrijftwijfel is de bereidheid om rondjes te draaien.
Ga gewoon beginnen.
Bij dat rondjes draaien parkeer je je onzekere gedachten over de opbrengst even. Of je twijfel wie er eigenlijk op zit te wachten. Dan krijgen je gedachten ineens de vrije ruimte. Dan moét je stuk ineens geschreven worden. Je komt ineens in de flow.
De drang tot creëren wordt sterker dan de angst. Het maakt in het begin helemaal niet uit wat je maakt, àls je maar wat maakt. De ene creatie is vaak de bouwsteen voor de volgende.
En uiteindelijk ontstaat er misschien toch wel iets briljants.
Schrijven met Plakkracht?
Download dan deze lijst met 43 tips voor verhalend schrijven. Een gratis exemplaar download je hier: