De juiste informatie verzamelen voor je tekst, dat lukt wel. Daarvoor ben jij immers de expert. Maar een onweerstaanbare tekst voor social media die je lezer van A tot Z uitleest? Een verhaal voor je website dat je lezers zo sterk boeit, zodat ze de rest vergeten? Gebruik de principes van storytelling in je schrijfwerk: schrijven met plakkracht.
Schrijven met plakkracht, dat vinden veel schrijvers razend moeilijk.
Waar gaat het fout in de meeste teksten? Veel schrijvers willen veel informatie kwijt in hun tekst, opinieartikel of rapportage: argumenten, feiten, cijfers. Ze houden zo innig van hun boodschap dat ze erdoor verblind raken en alles meteen delen.
Maar je moet je lezer blijven boeien, niet overdonderen.
Veel verhalen missen bovendien een essentieel ingrediënt. Spanning. Er staat simpelweg niets op het spel. In de meeste gevallen haakt je lezer al na de eerste alinea af. De tekst is te langdradig en te taai.
Jammer van alle tijd en energie die de schrijver erin gestoken heeft. Want een tekst die niet gelezen wordt, doet helemaal niks.
Schrijven met plakkracht, hoe doe je dat?
Doe hetzelfde als iedere filmmaker: neem een netelig probleem als uitgangspunt voor je verhaal. Een obstakel. Iets zorgelijks. Een vraag die jouw publiek steeds weer stelt. Of een vraag die ze je zouden moeten stellen, maar wat ze nog niet vragen.
Bij voorkeur kies je het belangrijkste onderwerp waarmee je lezer het meest worstelt. Dat zijn vaak persoonlijke kwesties waarbij emoties een grote rol spelen. Een relatiecrisis. Zorgen over te weinig geld. Vastlopen in je werk.
Dat wordt het hoofdonderwerp van je tekst.
Daarmee staat er iets belangrijks op het spel. Vervolgens vertel je hoe je hoofdpersoon dat probleem oplost. Met telkens wat meer informatie, dus al sluiertippend.
Zo creëer je vanzelf een prikkelende verhaallijn, waardoor je lezer nieuwsgierig raakt naar de afloop. Het is de ultieme manier om het universele gedachtegoed van storytelling toe te passen op je schrijfwerk.
Plakkracht dus.
Alle lezers willen hun tijd goed besteden, maar moeten wel vertrouwen krijgen dat ze iets aan de tekst hebben. Goed schrijven is lezersgericht schrijven. Dankzij de plakkracht leid jij je lezer naar de conclusie van je stuk.
Een geweldige definitie van een goed verhaal vind ik daarom deze uitspraak: een goed verhaal is een belofte aan je lezer dat het slot de moeite waard is.